Başvuru Yapmayan İade Alamayacak! KDV İade Tarihi Belirlendi!

Maliye Bakanlığı tarafından TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’na sunulmuş olan KDV düzenlemesini içerek yasa tasarısı kapsamında, birikmiş olan KDV iadeleri için tarih 1 Ocak 2019 ve sonrası olarak belirlendi.

Maliye Bakanlığı, yaklaşık olarak 80 milyar Türk Lirası seviyesinde devreden KDV iadeleri için yeni bir sayfa açmak için kararlı adımlar atıyor. Yapılan düzenleme kapsamında, içerde birikmiş olan KDV iadeleri için 1 Ocak 2018 sonrasında ödemelerin başlayacağı ifade edilirken, 2018 yılının sonuna kadar oluşan KDV iadeleri de, şirketler tarafından devreden iadelerden ayrı bir hesapta mercek altına alınacak.

Hem sektörlere, hem işletme büyüklüklerine, hem de KDV’nin kaynağına göre bir iş planlı belirleyecek olan Maliye Bakanlığı, kısmi ya da tamamıyla iade yapma hakkına sahip olacak iken, mükelleflerin vergi durumuna bakarak karar sunulacak.

Maliye Bakanlığı, bahsi geçen dönem içerisinde söz konusu devretmiş KDV için ilave bir denetim yapma hakkına da sahip olacak. İadeler, şirketler tarafından talep edilebilecek iken, talep edilmeyerek devreden iadeler de devam eden yıllarda hiçbir şekilde temin edilemeyecek.

İadeler 1 Ocak 2019 tarihi itibariyle yapılmaya başlanacak. Tek oran KDV üzerinde yapılan düzenlemeler kapsamı da yine 1 Ocak 2019 itibariyle geçerli olacak. Serbest muhasebeci mali müşavirlerin de KDV rapor yazma yetkisi, yine 1 Ocak 2019 itibariyle yürürlükte olacak.

KDV kapsamında yapılacak olan tam incelemeler 1 yıl içerisinde, sınırlı incelemeler 6 ay içerisinde, KDV iade incelemeleri de 3 ay içerisinde bitirilecek. Bu süreç içerisinde de sadece 1 defa ilave süre kullanma hakkı tanınacak.