650 Bin Yeni Konut İhtiyacı Var!

Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER), GYODER Gösterge Türkiye Gayrimenkul Sektörü 2017 1. Çeyrek Raporunu yayınladı.

Türkiye’nin gayrimenkul sektörünün dinamiklerinin ele alındığı söz konusu yayınlanan rapor, küresel ve yerel ekonomiye, sektör içinde oluşan üretimlerin sayısal olarak verilerine ve istatistikler kapsamında çeşitli bilgilere aktarıp, gayrimenkul sektörüne yol gösteriyor.

Geride bırakılan son 15 senelik zamanda hızlı bir değişim gösteren konut piyasasında, ekonomi ve sosyal  konularda tartışmamalara yol açan önemli konulardan birinin konutların fiyatlandırması olduğu belirtildi. Ekonomideki büyüme ile gayrimenkul fiyatlarında meydana gelen fiyat artışlarının doğru orantılı olduğu açıklandı.

Ülkemizde inşaat sektörünün küresel bazda gün geçtikçe yükselme katettiği belirtilen raporda, gayrimenkul fiyatlarında meydana gelen fiyat artışlarının normal olduğu,  2012 ile 2017 Ocak ayı dönemi arasındaki konut fiyatlarının artış oranının yüzde 43,09 olduğu, yeni konut fiyat endeksinde bu oranın yüzde 35,72 olduğu açıklandı. Hesaplanan her iki endeks değerlerindeki görünen artışın normal olduğu belirtilip, sektörün sürekli olarak canlı kaldığı, taleplerin sürekli olduğu belirtildi.

Ülkemizde meydana gelen konut arz ve talep dengesinin artık oturmaya başladığı belirtilen raporda, senelik bazda yaklaşık olarak 1 milyon konutun el değiştirdiği belirtilip, 650 bin tane yeni konut ihtiyacının bulunduğu açıklandı. Kırsal kesimden şehirlere göçlerin halen daha devam ettiğini, kentleşme oranının yüzde 78 olduğu belirtilen raporda, bunlara bağlı olarak nüfusun 60 milyon olduğu açıklandı. Hesaplanan verilere göre 2023 yılında kentleşme oranının yüzde 84 seviyesine kadar yükselmesi, şehirlere olan göçlerin halen daha devam etmesi öngörülmekte.