Akdeniz Bölgesi’nde Sismik Aramalara Başladı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, basına  Akdeniz bölgesindeki sismik aramalar hakkında açıklamalarda bulundu.

Aramacılık ile Sondaj Çalışmalarındaki kızgın sürecin ilk aşamasının başladığını söyleyen Beray Albayrak,  bunun Doğa Akdeniz’de gerçekleştiğini açıkladı.

Milli Enerji ve Madem Politikası’na ilişkin deniz aramacılığında kullanılacak en çok değer verilen bölgelerden biri olan Barbaros Hayrettin Paşa sismik araştırma gemisi 21 Nisan 2017 Cuma günü Doğu Akdeniz’de başladı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ndan çalışanlardan edinilen bilgilere göre, 31 Aralık 2012 günü Barbaros Hayrettin Paşa gemisi 130 milyon dolara satın alındı. Barbaros Hayrettin Paşa gemisi iki ve üç boyutlu sismik arama yapabilme niteliklerini barındırıyor. Barbaros Hayrettin Paşa gemisi çalışmaları kızgın sürecin ilk aşaması olarak belirtilmekte.

Akdeniz bölgesindeki çalışmalarında 21 Nisan günü başlayan Barbaros Hayrettin Paşa gemisi, 31 Mayıs 2017 Çarşamba gününe kadar Doğa Akdeniz’deki çalışmalarına devam edecek.

Barbaros Hayrettin Paşa gemisi daha önceki dönemlerde Karadeniz ile Akdeniz bölgesinde sismik araştırmalar yapmıştı. Denizin 8 kilometre derinliğinde jeolojik altyapıları değerlendirebiliyor, iki ve üç boyutlu sismik verileri elde edebiliyordu. Barbaros Hayrettin Paşa gemisinin brüt ağırlığı 4 bin 711 ton ağırlığında. Ayrıca yön ve konum tayinini uydu haberleşme yöntemi ile otomatik olarak yapabilme özelliğine sahip. 84 metre uzunluğu, 21,6 metre genişliğe sahip. Gemide ayrıca bir tane helikopter pisti bulunmakta. Bunlara ek olarak buzul bölgelerde çalışabilme niteliğine de sahip olan Barbaros Hayrettin Paşa gemisi dizel itici gücü ile çalışmakta.