Asgari Ücret Tespit Komisyonu Beklenen Toplantıyı Gerçekleştirdi

İşçilerin, işverenlerin ve hükümetin temsilcilerinin katıldığı Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2018 yılında uygulanacak olan asgari ücreti belirleyebilmek için görüşmelere devam ediyor. Görüşmenin üçüncüsü, bugün TİSK’in ev sahipliğinde gerçekleşti.

TİSK’in ev sahipliğinde gerçekleşen üçüncü asgari ücret tespit komisyonu toplantısına Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder başkanlık yaptı. İşçi kısmını Türk-İş temsil ederken, işveren tarafında da TİSK yer aldı. Toplantının açılış konuşmasını TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç gerçekleşti. Asgari ücretin belirlenmesi aşamasında enflasyon verilerine ek olarak işsizlik oranlarının, rekabet edilebilirliğin ve yapılan yatırımların da dikkate alınması gerektiğini yenileyen Koç, işverenler olarak 100 TL olan asgari ücret desteğinin 2018 yılında uygulanmaması sebebiyle yüzde 6’lık bir maliyet artışı yaşayacaklarını ifade etti.

Kalkınma Bakanı tarafından hazırlanan raporun tekrar gözden geçirileceğini ifade eden Koç, son toplantıda gerekli düşünceleri aktaracaklarını, Türk-İş’in beklentisini çok yüksek bulduklarını, bin 983,90 Türk Lirası tutarındaki asgari ücretin yüzde 35’lik bir artış anlamına geldiğini, işverenlerin 2015 yılı sonunda gerçekleşen asgari ücret artışının etkilerinin halen devam ettiğini, bahsi geçen yüzde 35’lik zammın Türkiye için uygun bir rakam olmadığını ifade etti.

Konu hakkında değerlendirmelerini bildiren Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat, asgari ücretin artışı aşamasında ele alınan verilerin resmi veriler ve objektif veriler olması gerektiğini, TÜİK tarafından hesaplanan “bir kişinin asgari geçim tutarı” verisinin hem resmi, hem de objektif bir veri olduğunu enflasyonun yüzde 10’dan fazla gerçekleştiğini, mevcut asgari ücretin yüzde 2 değer kaybı yaşadığını, bin 893,90 TL’lik tekliflerinin arkasında durduklarını belirtti.