Asgari Ücrette Zam Pazarlığı!

İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, aralık ayının ilk haftasında gelecek yılın geçerli olacak asgari ücretlerini belirlemek için bir araya gelecek. Toplantıda, işçi ve işveren temsilcileri isteklerini ve görüşlerini beyan edecekler.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın ev sahipliği ile aralık ayının ilk haftasında direkt olarak 7 milyon çalışanı ilgilendirecek olan asgari ücret görüşmeleri yapılacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu başkanlığında toplanacak olan komisyonda, işveren tarafını Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu, işçi tarafını ise Türk-İş temsil edecek.

Bakanlıkta yapılan toplantı sonrasında Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu ile Türk-İş ev sahipliğinde Komisyon tekrardan toplantı yapacak ve 2018’de geçerli olacak asgari ücret belirlenecek.

Asgari Ücret Nasıl Belirleniyor?

Asgari Ücret, kanun  kapsamında 5 işçi, 5 işveren ve devlet temsilcilerinin bir araya gelmesi ile oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından belirleniyor.Söz konusu komisyonda üyesi en fazla olan konfederasyon olduğundan ötürü işçileri temsil eden Türk-İş, işverenleri ise TİSK temsil ediyor.

İlk olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ev sahipliğinde toplantı yapılıyor. Sonrasında ise işçi ve işveren ev sahipliğinde birer toplantı gerçekleşiyor. Yapılan tüm toplantılardan sonra son olarak Bakanlıkta bir toplantı daha gerçekleşiyor. Komisyonda üyeler içinden Bakanlık tarafından belirlenen başkan seçiliyor. Başkan ve minimum 10 üye katılımı ile son toplantı gerçekleşiyor. Sonrasında ise oy çokluğu ile karar aşaması gerçekleşiyor. Eğer oylarda eşitlik söz konusu olursa, başkanın bulunduğu tarafın söylediği geçerli oluyor.

Bekar bir işçi için brüt asgari ücret 1.777,50 TL. Bu ücretten vergi ve kesintiler düşüldüğü zaman net tutar 1.404,6 TL oluyor.  Kapıcılardan normal işçilerden farklı olarak damga ve gelir vergisi kesintisi yapılmıyor. Bu durumda kapıcıların aldığı maaş 1.510,87 TL oluyor. Asgari ücretin işverene toplam maliyeti ise bir işçi için 2.088,56 TL oluyor.