Asgari Ücretle Çalışan İşçinin Primlerini Devlet Karşılayacak!

Ülkemizde başlatılan istihdam seferberliği halen daha devam ederken 3 aylık zaman diliminde 760 bin 150 vatandaş iş sahibi oldu. Vatandaşlar iş sahibi olurken devletin yaptığı destek ise halen daha hızını kaybetmeden devam ediyor.

Bu yıl içerisinde istihdam edilecek yeni işçilerin sigorta primlerinin büyük bir bölümü İşsizlik Sigortası Fonu tarafından karşılanıyor. Bu kapsamında SGK genelgesi de yayınlandı. 1 Şubat 2017 Çarşamba günü ile 31 Aralık 2017 Pazar günü arasındaki işe alımlarda her yeni işçinin aylık prim tutarlarının 666 Türk Lirası devlet tarafından ödenecek. Prim tutarındaki günlük destek ise 22,22 Türk Lirası olarak belirlendi. Yayınlanan genelgeye göre devlet desteğinden faydalanacak vatandaşların  Türkiye İş Kurumu’na kayıtlarının bulunması ve işsiz olmaları, aynı zamanda işe girdikleri dönemden önceki 3 aylık dönem içinde aynı iş yerinde istihdam edilmemiş olmaları gerekmektedir.

İşveren kapsamında verilen koşullar ise şunlardır; işverenin özel sektör olması gerekmektedir. İşçinin işe başladığı işyerinin 2016 aralık döneminde aylık prim ödemesi ve hizmet belgelerindeki sigortalı işçi sayısına ek olarak istihdam etmesi gerekmektedir. Aynı zaman işveren sahibinin sigorta prim tutarlarını belirlenen yasal süreç içinde ödemesi gerekmekte, ödeme süresinde içerisinde geçmiş döneme ait borcunun bulunmaması gerekmekte ve kesinlikle sigortası olmayan işçi çalıştırmıyor olması gerekmektedir.

Faruk Erdem’in yayınladığı yazıya göre hesaplamalar şu şekilde yapılıyor; 2017 yılı Şubat ile Aralık ayı arasındaki zaman zarfına ilişkin olma koşulu ile devlet desteği görecek dönem/aydaki prim tutarı ödeme gün sayısı 22,22 Türk Lirası ile çarpılarak bulunacak. Bulunan prim tutarı ise İşsizlik Sigortası Fonu tarafından karşılanacak.