Avrupa Merkez Bankasından Kritik Açıklama!

Avrupa Merkez Bankası faizlerde herhangi bir oynama yapmaz iken, büyümenin kuvvetlenmesine rağmen tahvil alım süresinde de bir değişiklik gerçekleştirmedi.

Avrupa Merkez Bankası tarafından (ECB) kritik bir açıklama yapıldı. Merkez Bankası tarafından yapılan bu açıklamada euro bölgesinde görülen büyümenin hızlanması ve güçlenmesine rağmen çok fazla gevşek olarak gerçekleştirilen para politikasının sürdürülebileceği ve gerek görüldüğü takdirde de tahvil alımlarında artırım gidilebileceği belirtildi.

Avrupa Merkez Bankası tarafından yapılan bu açıklamada ayrıca, mevduat faizi ve politikayı içinde yer aldıkları tarihi düzeyin altında bulundurulurken, en az Aralık ayına kadar olan süre zarfı içerisinde her ay olacak şekilde 60 milyar euro civarındaki tahvil satın almayı sürdürecekleri ve yine gerek görüldüğü takdirde de söz konusu olan bu süreyi uzatabilecekleri ya da tahvil alım sayısında yukarı yönde değişiklik yapılabileceği ifade edildi.

Yatırımcılar ise bu konuda, Avrupa Merkez Bankası Başkanı olan Mario Draghi tarafından, geçtiğimiz ay çok fazla gevşek olan bu para politikası için ekonomide görülen ilerlemeye paralel olarak değişiklik için kapıyı aralamasından sonra, Avrupa Merkez Bankası’nın tahvil alım planında ne kadar süre içerisinde kısıntı yapabileceği hakkında bir takım ipuçları beklentisi içerisindeler.

Konu ile alakalı olarak yapılan bir takım açıklamalarda ise, Avrupa Merkez Bankası tarafından (ECB) euro bölgesi içerisinde kredilerin masraflarını tespit eden politika faizini sıfır olarak gerçekleştirirken, bankaların sahip olduğu nakit fazlası için ödeme yapılan faiz tutarını belirten mevduat faizini ise yaklaşık olarak yüzde – 0.4 civarında gerçekleştirildi.