Avrupa’nın En Büyük 2 Güneş Santralinden Biri Mersin’de Hayata Geçti!

Mersin’de yer alan Şişecam fabrikasının çatısına kurulan 23 bin 804 adetlik solar panelli güneş santrali, Avrupa’nın en büyük iki santralinden bir tanesi olmayı başardı.

Şişecam, Mersin’in Tarsus ilçesinde yer alan Organize Sanayi Bölgesi’ndeki 177 dönümü kapalı olmak üzre; toplamda 570 dönümlük bir arazi üzerine üzerine kurulu fabrikasının çatısında 23 bin 804 adet solar panel kullanarak, 79 bin 300 metrekare büyüklüğüne ulaşmayı başarak 6,2 megavatlık güneş santrali kurdu. Firma tarafından kurulan bu santral, Avrupa’nın en büyük ikinci santrali olmayı başardı.

Fabrikanın çatısına kurulan güneş santrali projesi için ilk çalışmalar 2017 yılının Nisan ayında başlandı. Kasım ayında tamamlanarak devreye giren güneş santrali projesi, toplamda 22 milyon Türk Lirası’na tekabül eden bir yatırım ile hayata geçirilmiş oldu.

Solar panellerde kullanılan camlar, Şişecam’a ait Mersin Düzcam Fabrikası’nda üretimi gerçekleştirilirken, toplamda 38 bin metrekareden daha fazla enerji camının kullanıldığı ifade edildi. Hayata geçirilen güneş enerjisi santrali sayesinde yıllık bazda 3 bin 547 tonluk karbondioksit salımının da önüne geçildiği belirtilirken, güneş santrali sayesinde Kalkınma Hedefleri arasında yer alan “Erişilebilir ve Temiz Enerji” hedefi için önemli bir katkı sunulmuş oldu.

Firma, 2022 yılına kadar 12 megavatlık kurulu güce ulaşmayı hedeflerken, hayata geçirilen güneş panellerinin yüzde 100 yerli üretim olması da önemli bir konuma sahip. Solar paneller ile birlikte kullanılan ve Düzcam Fabrikası’nda üretilen camlar, güneş enerjisinin yüzde 94’ünü panele çekebilirken, foto voltaik hücrelere iletim sağlıyor. Bu sayede kurulan sistemin üst düzeyde bir enerji verimliliğine ulaşmış olması sağlanıyor.