Güneş Enerjisi Maliyetlerindeki Düşüş Devam Ediyor!

Bugün İstanbul’da Sabancı Üniversitesi İstanbul Uluslararası Enerji ve İklim Merkezi tarafından organize edilen IICEC Uluslararası Enerji ve İklim Forumu düzenleniyor. Forumda konuşma yapan Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Fatih Birol, güneş enerjisi konusunda önemli açıklamalarda bulundu.

Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol, forumda yaptığı konuşmada 2017 yılından 2020 yılına kadar geçen süreçte güneş enerjisinin maliyetinin neredeyse yarı yarıya düşüş sağlayacağının ön görüldüğünü kaydetti. Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Birol, güneş enerjisinde kısa bir süre zarfında yarı yarıya ucuzlaması ile birlikte kullanmının önemli düzeyde artacağını kaydetti.

Son yıllarda yaşanan maliyet düşüşünün bir süre daha devam edeceğini kaydeden Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Birol, güneş enerjisinin giderek ucuzladığını buna paralel olarak da yenilenebilir enerji kaynaklarının da giderek yaygınlaştığını kaydetti. 

Yenilenebilir enerji kaynaklarındaki yaşanan yaygınlaşmanın hızlanmasında çevresel sebeplerden çok ekonomik nedenlerin olduğunu kaydeden Birol, geçtiğimiz hafta içerisinde Uluslararası Enerji Ajansı tarafından yayınlanan enerji yatırımları raporunda ilginç sonuçlar ortaya çıktığını kaydetti.

2016 yılı boyunca dünya genelinde kurulan santrallerin yüzde 50’den fazlasının güneş enerjisi santrali olduğunu kaydeden Birol, geriye kaln kısmın da kömür, gaz, petrol, rüzgar gibi diğer kaynaklar ile enerji elde edilen santraller olduğunu kaydetti.