Bakan Faruk Özlü Organize Sanayi Bölgeleri Hakkında Açıklamalarda Bulundu

Meclisin açılışının 97. yıl dönümü olmaması sebebiyle verilen resepsiyona katılım gösteren Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü basına değerlendirmelerde bulundu.

Üretim Reform Paketi hakkında gelen soruya Ekonomi Koordinasyon Kuruluna sunduklarını söyleyen Faruk Özlü oluşan 81 maddeden 40 tanesine onay geldiğini açıkladı.

Geriye kalan 41 maddenin çalışmaların bugünlerde devam edeceğini söyleyen Faruk Özlü, Organize Sanayi Bölgelerine (OSB) ilişkin maddelerin artık kesinleştiğini söyledi.

Üretim Reform Paketinde Organize Sanayi Bölgeleri, endüstri ve sanayi bölgelerine dair maddelerin yer aldığını açıklayan Faruk Özlü, hedeflerinin sanayicilere daha az maliyetli parsellerin teminlerini sağlamak olduğunu söyledi. Özlü, Endüstri Bölgeleri Programında bir bölgenin devlet tarafından kamulaştırılacağını, arazinin sahibinin devlet olacağını, sanayicilerin sadece gelip fabrikasyonlarını oluşturacaklarını söyledi. ÇED raporunun artık olmayacağını söyleyen Özlü, arsa arayışlarının son bulacağına, hatta sanayicilerin talepleri doğrultusunda binalarında yapılacağını söyledi. Yani sanayiciler artık sadece oraya gidip, fabrikaların başına geçebilecekler. Faruk Özlü bu durumu özetlemek için Singapur ile Malezya’yı örnek gösterdi.

Sanayiciler Arsayı Satın Almayacak, Direkt Yerleşecekler

Faruk Özlü, arazilerin sahiplerinin artık devletin olacağını, sadece kullanım haklarının sanayicilerde olacağını, sanayicilerin ellerindeki paraları arsalara yatırmayacaklarını, Organize Sanayi Bölgelerinin 6 aylık zaman zarfı içerisinde kurulabileceğini, bu işlemleri kısalttıklarını ifade etti.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü ayrıca şehirlere Zeytin Koruma Kurullarının kurulacağını açıkladı. Yani bir bölgeye OSB ya da sanayi bölgeleri yapılacaksa o bölgedeki kurul bir araya gelecek. Kurul toplantısında kurulan zeytincilik araştırma enstitüsündeki temsilci bireyler, tarım il müdürü ile sanayi il müdürü olacak.  Faruk Özlü, yeni kurulacak kurulun şuanda illerde gerçekleştirilen toprak koruma kurulları gibi olacağını söyledi.