Bu Hafta Ne Kazandırdı: Dolar mı Haftayı Kârlı Kapattı Borsa mı? (18.11.2016 ile Biten Hafta)

Piyasalar yine hareketli bir haftayı geride bıraktı. Fed Başkanı Janet Yellen’ın açıklamaları ile sarsıldı. Amerikan Doları 3,40’ın dahi üzerini gördükten sonra bir miktar gevşedi. Euro 3,60’ın üzerine çıktı, oradan aşağı sarktı. Altın ve Borsa da küçük ölçekli değişimler yaşandı.

Amerika Birleşik Devletleri Başkanlık seçimleri süreci başlamasından beri dolar durdurulamıyor. Öncelikle belirsizlikten beslenen Amerikan Doları, seçime yakın Hillary Clinton’ın başkanlığı kazanacağına dair beklentilerle bir miktar geri çekilmişti. Bu gerçekleşmeyerek Donald Trump’ın başkanlığı kazanmasının ardından ise Amerikan Doları her günü yeni bir rekor ile kapatmaya başladı.

Dolar Yine Haftanın Kazananı

Bu haftayı da ilk işlem gününden beri artışlarla geçen Amerikan Doları; Amerika Merkez Bankası Başkanı Janet Yellen tarafından yapılan faiz artırımının yakın zamanda olabileceği açıklaması ile yükselişini daha da hızlandırdı. Öz konusu açıklama neticesinde hızlı bir tırmanışa geçen dolar, 3 lira 40 kuruşun dahi üzerine çıktı. Ardından hükümetin ekonomik tedbirler alacağı ve dövize müdahale edeceği yönünde gelen haberler ile kar satışları ile bir miktar gevşeyerek 3,3685’den haftayı kapattı. Neticeten hafta bazında dolar, yüzde 3,50’lik yükseliş göstermiş oldu. Euro ise 1 haftalık dilim dikkate alındığında yüzde 0,65 değer kazanarak 3,5750 liraya yükseldi.

Altının gramı yükselen dolar baskısıyla yüzde 0,4 değer kaybederek 131 liraya geriledi. Geçtiğimiz hafta sonu 216 liradan satılan çeyrek altın, bu hafta 215 lira düzeyinde.

Borsa İstanbul’da (BIST) işlem gören hisse senetleri haftalık bazda bakıldığında ortalama yüzde 0,63 değer kazandı. Evvelki hafta kapanışına göre söz konusu yüzde 0,63’lük artış neticesinde Borsa İstanbul bu haftayı 75.639 puan seviyesinden tamamladı.

Amerikan Doları yine haftanın kazananı olurken; Euro ve Borsa bir miktar kazanç sağladı, altında ise kısıtlı bir kayıp gerçekleşti.