Bu Yıl Lüks Sektörü İçin Daha Güzel Geçecek

2017 yılının, Donald Trump’ın vergileri azaltmak adına vermiş olduğu sözler, Çin’in yapmış olduğu sektör düzenlemeleri, petrol fiyatlarının artması ile beraber Orta Doğu ve Rusya’nın ekonomisinde yaşanan yükselme gibi gelişmeler ile lüks sektörün daha güzel geçmesi bekleniyor.

The Savigny Luxury Index (SLI) isimli lüks endeksi, Dünya Endeksinde bir oynama olmamasına rağmen, dört ayda peş peşe yaşanan yükseliş ile, Ocak ayında yüzde 4 civarında bir artış gösterdi. Bu artış ile beraber gelmiş olan iyimser olan hava ise, sektördeki büyük firmaların yapmış olduğu anlaşma ile dağılmış oldu.

Dünyada sürekli değişiyor olan siyasi eğilimler hemen hemen her yıl etkili olarak, birden fazla sektördeki gidişatı değiştirdi. 2016 yılının Aralık ayına bir bakacak olursak, turistlerin harcamalarında küresel olarak bir artış yaşandığı görülüyor. Bu görülen artışın ise en fazla Fransa, Japonya ve İngiltere gibi ülkelerde yaşandığı gözlemleniyor.

Lüks sektörün büyümesiyle beraber kendi payına düşeni alan bir diğer sektör ise İsviçre’de yer alan saat pazarı oldu. Bu konuyla yetkilendirilen kişiler bir açıklamada bulunarak, Amerika Birleşik Devletleri ve Çin gibi büyük pazarlarda iyimser bir havanın olacağı tahminlerinde bulunduklarını ve bu durumdan bir hayli memnun olduklarını ifade ettiler.

BNP Paribas tarafından yapılan araştırmalara göre, iyimser havanın var olması ile beraber, yılın ilk yarısında sektörlerdeki satışların, yüzde 5 oranında yükseleceği tahmin ediliyor.

Ayrıca LVMH’nin, 2016 yılında Amerika, Avrupa ve talebe bağlı olarak çalıştığı Asya’da yeni rekor rakamların olduğunu açıklaması sayesinde, lüks sektörde yer alan şirketlerin yapmış olduğu tahminlerini doğruladığı gözlemleniyor.

Richemont, Burberry, Ferragamo gibi lüks markalar, Asya ile gelişen bir ticaretin var olduğunu savunurken, Tiffany ve Tod’s gibi markalar beklenmedik raporlarla karşılaştıklarını açıkladı. Ayrıca New York’ta bulunan merkezlerinin tatil zamanında yeteri kadar performans sergilemediklerini de belirtti.