Devletten Cari Açığı 19 Milyar Dolar Azaltacak Hamle!

Türkiye ekonomisini canlandırmak adına hükümet yeni bir adım atmıştı. Atılan bu adım Proje Bazlı Teşvik Sistemi’ni kapsıyordu. Bu sistem kapsamında teşvik belgesi alınması gerekiyordu. Yapılan açıklamalara göre teşvik belgesi almaya hak kazanan firmalar belli oldu.

Proje Bazlı Teşvik Sistemi kapsamında, teşvik belgesi almaya hak kazanan firmaların tamamı belirlendi. 23 farklı yatırım projesi için teşvik belgesi düzenlendi. Bu projelerin sahip oldukları yatırımların toplam büyüklüğü de 135 milyar Türk Lirası’na ulaştı. Teşvik belgesi dağıtım töreni bugün 14.00’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım’ın katılım sağlayacağı bir törenle Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi’nde verilecek.

Hangi Firmalar Teşvik Belgesi Almaya Hak Kazandı?

Yapılan açıklamalara göre teşvik belgesi almaya hak kazanan firmalar arasında birer proje ile Assan, Atayurt, CFS, Dow Aksa, Ekore, Ersan, İpek Mobilya, Most Makine, Siirt Bakır, Metcap Enerji, Oyak Renaultt, Yıldız Metalurji, Vestel, Sütaş ve Tosyalı yer alırken, SASA iki farklı proje ile, BMC ise 4 farklı proje ile yer aldı.

Kaç Kişiye İş İmkanı Oluşacak?

Proje Bazlı Teşvik Sistemi sayesinde projelere 135 milyar Türk Lirası büyüklüğünde bir yatırım ayrılacakken, bu yatırımlar 23 adet projede kullanılacak. Yaklaşık 35 bin kişi için doğrudan istihdam kaynağı olacak olan proje, dolaylı istihdamlarla birlikte 134 bin kişiye ulaşması bekleniyor.

Projelerin istihdam sağlamasına ek olarak aynı zamanda Türkiye’nin dışa olan bağımlılığını da azaltması bekleniyor. Ağırlıklı olarak ithalat gerçekleştirilen ürünlerin üretimi konusunda sunulacak olan desteklerde, ürünlerin küresel rekabet gücünün yüksek olmasına da önem veriliyor. Sunulacak destekler sayesinde hayata geçirilecek olan projelerin hem ithalatı azaltma, hem de ihracatı artırarak rekabet edebilir seviyeye ulaşma potansiyeli bulunuyor. Bu destekler sayesinde cari açık için yıllık bazda 19 milyar Dolar’lık olumlu bir etkinin ortaya çıkması hedefleniyor.