Dış Ticaret Açığı Artıyor!

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile yaptığı ortak çalışma neticesinde Ekim ayına ait dış ticaret rakamları belli oldu. Bu çalışma neticesinde geçtiğimiz Ekim ayında ülkemizin ihracatı azaldı, ithalatı ise artış gösterdi. Bu durum da dış ticaret açığının artmasına neden oldu. Geçtiğimiz Ekim ayında ülkemizin ihracatı, 2015 yılı ekim ayına göre yüzde 3 azaldı.

Ekim ayında 12 milyar 841 milyon dolar olarak gerçekleşen ihracat rakamı, geçtiğimiz yılın aynı ayında 13 milyar 200 milyon dolar seviyesindeydi. Aynı ayda ülkemizin ithalatı da geçtiğimiz yılın ekim ayına göre yüzde 0,5 düzeyinde artarak 17 milyar 4 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bahse konu rakamlar ışığında ekim ayında dış ticaret açığı yüzde 13,2 düzeyinde artış göstererek 4 milyar 163 milyon dolar seviyesine çıktı.

En Fazla İhracat Almanya’ya!

Avrupa Birliği ile son dönemde gerilen iplerin etkisi henüz ticarete yansımadı. İhracatımızı en fazla Avrupa Birliği ülkelerine gerçekleştiriyoruz. Geçtiğimiz ekim ayında da bu durum değişmedi. Toplam ihracatımızın içerisinde yarıya yakın pay Avrupa Birliği ülkelerine ait. Bu rakam ekim ayında da yüzde 48,4 olarak gerçekleşti.

Avrupa Birliği ülkeleri arasında en fazla ihracat yaptığımız ilk 3 ülke, AB’ye yaptığımız toplam ihracatın yarısını karşılıyor durumda. Bu ülkelerde Almanya ilk sırada ve bu ülkeye yapılan ihracat 2016 Ekim ayında 1 milyar 308 milyon dolar olarak gerçekleşti. Akabinde İngiltere’ye 1 milyar 49 milyon dolar ve İtalya’ya da 739 milyon dolar ihracat gerçekleştirdik. AB dışında en fazla ihracat yaptığımız ülke ise Irak konumunda. Irak’a ekim ayında yapılan ihracat meblağı 774 milyon dolar seviyesinde.

İthalat rakamlarında ise başta gelen Çin’den geçtiğimiz ekim ayında 2 milyar 214 milyon dolar; ardından Almanya’dan 1 milyar 757 milyon dolar ve Rusya’dan da 1 milyar 204 milyon dolarlık ithalat gerçekleştirdik.