Doğalgaz Zammı Kapıda Mı?

Ülkemiz enerjide büyük oranda dış ülkelere bağımlı konumda. Doğal olarak enerji fiyatlarında meydana gelen en ufak değişim ülkemizi doğrudan etkiliyor. Döviz kurunda meydana gelen artışlar da enerji fiyatlarına doğrudan yansıyor zira global çapta petrol ve doğalgaz başta olmak üzere bütün değerli maden ve metallerin alınıp satılması Amerikan Doları üzerinden yapılıyor.

Son zamanlarda ülkemizi negatif etkileyen pek çok hadise yaşandı. Başta Amerikan Doları ABD Başkanlık seçimlerinden kaynaklı yükseliş trendine girdi. 1 aylık zaman diliminde dolar Türk Lirası karşısında yüzde 20’ye yakın değerlendi. Bunun ardından Petrol İhraç Eden Ülkeler Birliği (OPEC) üyesi ülkeler Avusturya’nın başkenti Viyana’da buluşarak petrol üretim kısıtlaması anlaşmasına vardı. Sürpriz olarak nitelendirilen ve 7 yıl aradan sonra gerçekleşen bu anlaşmayla brent ham petrolün varil fiyatı yüzde 20’yi aşan oranda değerlendi.

Sırada Doğalgaz Var!

Dünyaca ünlü Rus enerji şirketi Gazprom’un İcra Komitesi Başkanı Aleksey Miller; tıpkı petrol fiyatlarında olduğu gibi doğalgaz fiyatlarında da yakın gelecekte yükseliş beklenmesi gerektiğini ifade etti. Dünya üzerinde en çok doğalgaz çıkaran şirket konumunda olan Gazprom’un başındaki isimden böyle bir demeç gelmesi, doğalgaza zammın ülkemizde de gelebileceği şeklinde yorumlandı.

Avrupa, doğalgaz ihtiyacının yaklaşık yüzde 15’ini Rusya’dan temin ediyor. Ülkemizde ise bu oran daha yüksek. Türkiye doğalgaz ihtiyacının yaklaşık yüzde 30’unu Rusya’dan alıyor. Geçtiğimiz haftadan itibaren ülkemize verdiği doğalgazı her sene yaptığı gibi önemli miktarda kısan İran ise bir diğer tedarikçimiz konumunda.

Gazprom Başkanı Aleksey Miller; 2017’nin ilk çeyreğinden itibaren doğalgaz fiyatlarının yükseleceğini, doğal olarak bu durumun gaz talep eden ülkelere yansıtılacağını deklare etti. Yani belki şimdi değil ancak orta vadede doğalgaza zam kaçınılmaz gibi görünüyor.