Kış Geldi İran Doğalgazı Kesti: Elektrik Üretimi Aksayabilir!

Son yıllarda İran’ın kış aylarının gelmesiyle birlikte aldığı tavır bir kez daha kendisini gösterdi. Kış şartlarının bastırmasının akabinde hemen her yıl ülkemize gönderdiği doğalgazı kısan İran, bu yıl da aynı durumu tekrarladı. Ülkemiz genelinde doğalgazla elektrik üretimi yapan santraller, elektrik üretim kapasitelerini azaltmak zorunda kaldı. Bu durum serbest piyasadaki elektrik fiyatlarının atmasına neden oldu.

İran’ın hemen her yıl gerçekleştirdiği doğalgaz “vanası kısma” hamlesi yine gerçekleşti. İran’dan ülkemize gelen doğalgaz miktarının azalmasıyla birlikte elektrik üretiminde aksamalar meydana gelmeye başladı. Bu aksamalar elektrik fiyatlarına da olumsuz yönde etki ediyor.

Geçen haftayı kilovatsaat başına 17 kuruş seviyesinden kapatan elektrik fiyatları; bu haftanın ilk işlem günü olan pazartesinden itibaren tırmanışa geçti. Elektriğin kilovatsaat fiyatı pazartesi günü itibari ile 17,7 kuruş seviyesine gelirken; dün elektriğin kilovatsaat fiyatı 18 kuruşun üzerine çıktı. Bugün itibariyle ülkemiz yoğun kar yağışının etkisine girdi. Ülkemize gelen doğalgazın iyice azalması ile birlikte elektrik fiyatları hali hazırda kilovatsaat başına 20 kuruş seviyesine kadar yükseldi.

Kış Gelince Elektrik Fiyatları Yükseliyor!

Ülkemizde kış aylarında günlük ortalama 220 milyon metreküp doğalgaz tüketilirken, bu miktar özellikle hava şartlarına bağlı olarak zaman zaman 250 milyon metreküp seviyesinin üzerine tırmanmakta.

Doğalgaz kullanımı ile birlikte elektrik fiyatları da kış aylarında artış gösteriyor. Yıl içerisinde ortalama 14 kuruş düzeyinde seyreden elektriğin kilovatsaat fiyatı; her yıl aralık ayının gelmesiyle birlikte artış gösteriyor. Aralık ayı gelmesiyle elektriğin kilovatsaat fiyatı 14 kuruştan 17 kuruş düzeyinin üzerine çıkıyor.