Dolar ve Euro’nun Yönünü Belirleyecek En Kritik Hafta Geliyor!

Dolar ve Euro Türk Lirası karşısında uzun zamandır yükselmeye devam ediyor. Vatandaşların yatırımlarını neye yapacaklarını şaşırdıkları bu dönemde 2 para biriminin geleceği de merak ediliyor. Türk Lirası’nın değerinin gün be gün erimesi bu konuda dövize rağbetin artmasına neden oluyor. Önümüzdeki hafta TCMB’nin PPK toplantısı döviz kurunun gidişatını belirleyecek.

24 Ocak Salı günü toplanması beklenen Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nun (PPK) faizlerde artırıma gidip gitmeyeceği merak konusu. Faizlerde artırıma gidilip gidilmemesi döviz kurunu doğrudan etkileyecek.

Dolar 3,60 İle 4 Lira Bandında Gidip Gelebilir!

Kasım ayı başında gerçekleştirilen ABD Başkanlık seçiminin ardından hızla yükselen dolar 2 aylık sürede Türk Lirası karşısında yüzde 20’yi aşkın prim yaptı. Geçtiğimiz hafta kazançlarını yüzde 30’lara kadar çıkaran ve 4 lira sınırını test eden dolar daha sonra geri çekildi. Amerikan Doları’nın 3,80’e kadar gevşemesinde yine en kritik hamle TCMB’den geldi. Merkez Bankası’nın bankaları borçlanma için uzun vadeye yönlendirmesi, Türk Lirası’nın bir miktar değerlenmesini sağladı. Bu sayede dolar ve Euro’da bir miktar düşüşler yaşandı.

Bu hafta TCMB’nin alacağı faiz kararı piyasalar ve döviz kuru açısından kritik önemde görülüyor. Merkez Bankası’nın faiz artırımı yapması durumunda, yapılan artışın şiddetine de bağlı olarak doların 3,60 seviyelerine, Euro’nun da 3,85 noktasına kadar gevşeme ihtimali söz konusu. Merkez Bankası’nın bu ayı da faiz artırımı yapmadan geçmesi durumundaysa, son haftalarda yapılan hamlelerin anlamını yitireceği kaydediliyor.

TCMB’nin faiz artırımına gitmemesi halinde bu durumun Merkez Bankası’nın faiz artırımına gidemeyeceği yönünde algılanacağı ve piyasa aktörlerinin ona göre konumlanacağı ön görülüyor. Merkez Bankası’nın faiz artırımı kararı almaması durumunda doların kısa vadede 4 lira sınırını, Euro’nun da 4,20 düzeyini zorlamasının sürpriz olmayacağı belirtiliyor.