TCMB Açıkladı! Kapasite Kullanım Oranı Düştü!

4 aylık süreçte sürekli olarak yükseliş trendinde bulunan kapasite kullanım oranı aralık ayında tekrardan düşüşe geçti.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre aralık döneminde imalat sanayi genelinde kapasite kullanım oranı kasım ayı ile kıyaslandığı zaman 0,9 puan düşüşe geçti. Bu düşüş ile de yüzde 79 olarak açıklandı. Aralık ayında mevsimsel etkilerinden arındırılmış kapasite kullanım oranı ise yüzde 79 olarak açıklandı.

Dayanıklı Tüketim Malları Arttı, Dayanıksız Tüketim Malları Düştü!

Yine bu yılın aralık döneminde mal gruplarına göre kapasite kullanım oranları incelendiği zaman, dayanıklı tüketim malı ile ara mallarında yükseliş görüldü. Ancak dayanıksız tüketim malları, gıda ve içecekler, yatırım malları ile tüketim mallarında düşüş gözlemlendi.

Kapasite Kullanımı Kendini Toparladı!

Dayanıklı tüketim mallarında kapasite kullanım oranı yüzde 73,9 seviyesinden yüzde 79 seviyesine arttı. Kasım ayında yüzde 80,5 oranında olan kapasite kullanım oranı yüzde 73,9 oranına hızlı bir düşüş yaşayarak kendini toparlamış oldu.

Dayanıksız tüketim malları kapasite kullanım oranı ise yüzde 75,9 seviyesinden yüzde 75 seviyesin düştü.

Tüketim Malları Kapasite Kullanım Oranı Düştü!

Kasım ayında yüzde 75,6 seviyesinde olan tüketim malları kapasite kullanım oranı aralık ayında yüzde 75 olarak açıklandı. Gıda ve içecek sektörü kapasite kullanım oranı incelendiği zaman ise yüzde 75,9 seviyesinden yüzde 74,4 seviyesinde düştü.

Yatırım Malları Kapasite Kullanım Oranı Yükseldi!

Yatırım mallarının kapasite kullanım oranı incelendiği zaman ise kasım ayında yüzde 84,3 seviyesinde olan söz konusu oran aralık ayında yüzde 84 seviyesinde yükseldi. Ara malları kapasite kullanım oranı ise yüzde 80,2 seviyesinden yüzde 83 seviyesine yükseldi.