Döviz Kredisine Sınırlandırmalar 2 Mayıs’ta Uygulamaya Giriyor!

Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek 2 Mayıs 2018 tarihi itibariyle yürürlüğe girecek olan döviz kredisi kullandırma kriterleri hakkında açıklamalarda bulundu. Şimşek, bu tarih itibariyle döviz cinsinden geliri olmayan şirketlerin, döviz kredisi kullanmalarının engelleneceğini belirtti.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, döviz kurlarında yaşanan hareketlenmelerden özel sektörün ve reel sektörün korunması adına bir takım önlemlerin alınmaya başlandığını ifade etti. 2 Mayıs 2018 tarihi itibariyle düzenlemelerin yürürlüğe gireceğini belirten Şimşek, bu düzenlemeler arasında döviz geliri olmayan şirketlerin döviz kredisi çekemeyeceklerinin yer aldığını belirtti. Aynı zamanda Türkiye ekonomisinin büyümesine katkı sağlayacak şekilde yatırım yapabilecek şirketlerin önünün açılması ve bu alanlarda yatırım yapacak olan şirketlerin de finansmana olan erişimlerinin kolaylaştırılması amacıyla döviz cinsinden borçlanmaya önemli sınırlandırmaların getirileceğini, lakin istisnaların da uygulanacağını belirtti.

Kurlarda yaşanan oynaklık sebebiyle ortaya çıkan iniş ve çıkışlardan özel sektörün ve reel sektörün korunması amacıyla adımlar atıldığını belirten Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, döviz geliri olmayan şirketlerin döviz cinsinden borçlanması konusunda düzenlemelerin yapıldığını belirtti.

Yapılan düzenlemeden, kamu kurumlarının ve kuruluşlarının, bankaların, finansal kiralama şirketlerinin, faktöring şirketlerinin, finansman şirketlerinin sunacakları döviz kredilerinin, yatırım teşvik belgesine sahip olan ve bazı yatırım mallarının bu döviz kredisi sınırlandırmasının dışında tutulduğunu belirten Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, aynı zamanda ihracata yeni başlayacak olan şirketlerin, döviz geliri şartından mağduriyet yaşamamaları amacıyla ihracat bağlantıları ve muhtemel döviz gelirlerini belgelendirmeleri şartıyla döviz cinsinden kredi kullanmalarına da olanak sağlanacak.