Dünya Bankası’ndan Türkiye Değerlendirmesi

Dünya Bankası raporuna göre, Türkiye’nin cari açığı bu sene yüzde 5,7 düzeyinde, gelecek sene yüzde 5,6 düzeyinde, 2020 senesinde ise yüzde 5,5 düzeyinde olması bekleniyor.

Dünya Bankası’nın Avrupa ve Orta Asya Ekonomik Güncelleme raporunda Türkiye’nin büyüme tahminlerine yer verildi.

Yapılan tahminlere göre Türkiye ekonomisi bu sene içerisinde yüzde 4,7 oranında, gelecek sene yüzde 4,4 oranında, 2020 senesinde ise yüzde 4 oranında büyüme gösterecek. Aynı zamanda Türkiye’de enflasyon bu senenin sonunda yüzde 10,4 seviyesinde olması beklenirken, gelecek sene yüzde 9,0 seviyesinde, 2020 senesinde ise yüzde 82, seviyesinde olması bekleniyor.

Dünya Bankası’nın Cari Açık Beklentisi Yüzde 5,7

Yayımlanan Dünya Bankası raporuna göre, Türkiye’nin cari açığı bu sene yüzde 5,7 düzeyinde, gelecek sene yüzde 5,6 düzeyinde, 2020 senesinde ise yüzde 5,5 düzeyinde olması bekleniyor.

2017 yılında makro ekonomik dengesizliklerin çok fazla yükseldiği, ancak buna rağmen Türkiye’nin güçlü bir büyüme performansı gösterdiği belirtilen raporda, bu sene sonunda büyümenin Türkiye’nin potansiyel büyümesine doğru hız keserek yüzde 4,7 düzeyinde gerçekleşmesinin beklenildiği belirtildi. Raporda aynı zamanda, Türkiye’nin yoksulluğunun önceki seneler ile kıyaslama yapıldığı zaman çok fazla düşüş gösterdiği, ilerleyen süreçlerde bu hızda azalma yaşanabileceğini, ancak buna rağmen yoksulluk düşüşün sürdürüleceği belirtildi.

“Çekirdek Enflasyon Manşet Enflasyonu Etkileyebilir”

Yayımlanan raporda temel risklerse, enflasyon ve küresel mali koşullarda sıkılaşmasının sonucunda dış finansmanın zorlaşması, finansman maliyetlerinin yükselmesi ve dış dengenin zayıflaması şeklinde belirtildi. 2018 yılı sonunda enflasyonun yüzde 10 düzeyinin üzerine çıkması beklenildiği ifade edilen raporda, son zamanlarda çift haneli seyir izleyen çekirdek enflasyonun manşet enflasyonu da yükseltebileceği belirtildi.