Dünyanın En Zengin Kabinesi Geliyor: Donald Trump’ın Birbirinden Zengin Bakan Adayları!

Amerika Birleşik Devletleri Başkanlık seçimini kazanan Donald Trump, koltuğunu 20 Ocak’ta selefi Barrack Obama’dan devralacak. Trump, kabinesini de kendisi gibi zenginlerden kurmayı planlıyor.

Donald Trump, ABD Hazine Bakanlığı için Goldman Sachs’ın eski ortağı Steven Mnuchin’i öneriyor. Yahudi asıllı New Yorklu bir aileden gelen Mnuchin daha sonra ortğı olduğu ve yöneticilik yaptığı fonla 2008 finansal krizinde batan bankalardan IndyMac’i 1,55 milyar dolara satın almıştı. İsmi „OneWest“ olarak değiştirilen banka usulsüz işlemlerle anılmış ve Mnuchin tarafından 2015 yılında 3,4 milyar dolara satılmıştı. Demokratlar bahse konu usulsüzlükler nedeniyle Mnuchin’in bakanlığına karşı çıkıyor.

Donald Trump, ABD Ticaret Bakanlığı için Wilbur Ross’u aday gösteriyor. 79 yaşındaki Ross 2,9 milyar dolarlık mal varlığına sahip. Ticaret Bakanı olması durumunda Ross’un ABD ticaretini baştan sona yenileyeceği ve pek çok anlaşmayı iptal edeceği ön görülüyor. Ross’un 13 yıl boyunca demokratların safında yer alması ve geçmişte yaklaşık 2,5 milyon dolarlık usulsüz işlem cezası ödemesi de dikkat çeken ayrıntılardan.

Donald Trump Ulusal Ekonomi Konseyi’nin başına Goldman Sachs’tan Üst Operasyon Yöneticisi ve Başkanı Gary Cohn’u getirdi. Cohn kabinedeki “zengin doğmayan” tek isim. Sonradan zengin olan Cohn’un başkanlığındaki Goldman Sachs daha evvel Hillary Clinton’a 500 milyon doları bulan konuşma ücretleri ödemişti.

Trump tarafından Ulusal Ticaret Konseyi’nin başına getirilen California Üniversitesi Ekonomi Profesörü Peter Navarro; „Çin’den Gelen Ölüm“ kitabının yazarı. Çin ile ticarete neredeyse kökten karşı kabinedeki bir diğer isim.

16,7 milyar dolarlık mal varlığıyla Trump yönetimindeki en zengin isim olan Carl Icahn; finans, enerji, ilaç, gayrimenkul, iletişim ve gıda gibi pek çok alanda faaliyet gösteren şirketlere ortak. Icahn Trump’a regülasyonlar konusunda danışmanlık yapacak. Özel danışmanlar için senato onayına ihtiyaç duyulmaması nedeniyle Icahn’ın görevi kesin.