Emekli ve Devlet Memurları Dört Gözle 3 Temmuz’u Bekliyor

Yapılmış olan toplu sözleşme neticesinde bu yılın diğer yarısında yüzde 4 oranında zam alması beklenen emekli ve devlet memurlarının gözü, şimdilerde yılın ilk 5 ayında enflasyon oranının yüzde 6,18 olarak gerçekleşmesinden sonra, 3 Temmuz’da bildirilecek olan Haziran ayının maaşlarına çevrildi.

Haziran ayı ücretlerinin sabit olarak seyretmesi ya da yüzde 3 oranından daha az üşmesi durumunda bile devlet memurları, enflasyon farkını Temmuz ayında alabilecek.

TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu) tarafından açıklanan enflasyon rakamlarına göre, memurların maaşlarını baz alan TÜFE (Tüketici Fiyat Endeksi) mayıs ayından yüzde 0,45 oranında yükseliş gösterirken, 2017 yılının ilk 5 ayındaki yükseliş ise yüzde 6,8 oranında gerçekleşti. Gerçekleşen bu gelişmeler ile böylelikle ilk 5 aylık dönemde maaşlar için yapılmış olan yüzde 3 oranındaki zamda aşılma yaşandı.

Devlet memurları ve emeklilerin gözleri, maaşlarına yansıyacak olan farklar için 3 Temmuz tarihinde açıklanması beklenen enflasyon rakamlarına doğru çevrilirken, haziran ayındaki Tüketici Fiyat Endeksi sabit olarak kalmış olsa dahi, sözleşmeliler, devlet memurları, memur emeklileri ve geçici olarak çalışan personellerin yüzde 3 oranından fazla olarak yüzde 3,18 civarında bir enflasyon farkından faydalanması bekleniyor. Bu ayki mevcut olan fiyatlarda yüzde 3 oranından daha da az bir düşüş yaşanması halinde dahi söz konusu olan bu maaşlara bir fark yansıtılacak.

Yapılmış olan bu toplu sözleşmeye göre, söz konusu olan bu enflasyon farkının hesaplanması 6 aylık dilimler şeklinde gerçekleştiriliyor. Haziran ayının Tüketici Fiyat Endeksi ise 2016 yılının Aralık ayına göre 6 aylık değişim oranı yüzde 3’ün üzerine çıkması halinde, memurlar için enflasyon farkı ödemesi yapılacak. 2017 yılının ilk 6 ayı için memurlar daha önce de yüzde 3 oranında bir zam almıştı.