Gram Altın Yatırımcılarına Kaybettirmeye Devam Ediyor!

Gram altın bu hafta içerisinde dolar kurunda meydana gelen kayıplar sebebiyle yatırımcılarına ortalama olarak yüzde 3 oranında kayıplar yaşattı. Ons altındaki değer kazançlarına karşın, dolar Türk Lirası paritesi 2 haftadır düşüş eğiliminde hareket ediyor. Bunun da etkisiyle gram altın ise 9 haftanın en düşük seviyesine yani 216,9 Türk Lirasına kadar geriledi. Bu seviyeden gelen tepki alımlarıyla birlikte gram altın, kayıplarının bir kısmını telafi etse de bu haftayı değer kayıpları ile sonlandırdı.

Geçtiğimiz Cuma günü 222,3 Türk Lirası seviyesinden kapatan gram altın, son 11 haftanın en düşük kapanışını gerçekleştirmiş oldu. Haftalık bazda değerlendirildiği zaman ise yatırımcılarına yüzde 2,95 oranında kayıp yaşattı. Bu yılın başından beri değerlendirildiği zaman ise yatırımcılarına yüzde 40 oranında getiri sağladı.

Ons altın incelendiği zaman ise son 6 aylık dönemde sürekli olarak değer kaybettirdi. Bu süreçte 1,160 dolar seviyesine kadar geriledi. Ancak bu seviyede etkisini yükseltip, ekim döneminde ons altın yükselişe geçti. Ekim döneminin üç haftasında pozitif seyir izleyen ons altın 1.233,6 dolar seviyesine kadar çıktı. Geçtiğimiz haftayı yüzde 0,7 oranında primle 1.226 dolar seviyesinden sonlandıran altının ons fiyatı, yılın başından bugüne kadar ise yüzde 5,9 oranında değer kaybı yaşadı. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Analistler, ABD ile Çin arasında gerçekleşen ticaret savaşları, İtalya ekonomisi ve İngiltere’deki Bretix sürecine ilişkin yaşanan endişelerin küresel piyasalardaki risk iştahını azalttığını, bu durumun ise emtia fiyatlarına olumlu yönde etki ettiğini söyledi.