İmalat Sanayi Kapasite Kullanım Oranı Yükseldi

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), imalat sanayisinin haziran dönemine ait verilerini yayımladı. Merkez Bankası’nın yayımladığı verilere göre imalat sanayi sektörünün genelinde kapasite kullanım oranında mayıs dönemine göre artış meydana geldi. Söz konusu artış 0,4 puan değerinde olup, bu artışla da yüzde 78,3 seviyesine ulaştı.

Kapasite Kullanım Oranı Yılın En Yüksek Seviyesine Ulaştı

Merkez Bankası tarafından haziran dönemine ilişkin imalat sanayi sanayisinde faaliyet gösteren iş yerlerine İktisadi Yönelim Anketi formu gönderildi. Toplamda form gönderilen iş yeri sayısı ise 2 bin 607 olarak açıklandı. Ancak yanıt alınan iş yeri sayısı 2 bin 101 oldu. Bu kapsamda da tüm katılımcıların yanıtları ağırlıklı olarak toplulaştırma yapıldı. Ağırlıklı verilere göre de sektörün geneli incelendiği zaman kapasite kullanım oranı haziran döneminde mayıs dönemine göre 0,4 puan yükseldiği gözlemlendi. Bununla birlikte de kapasite kullanım oranı yüzde 78,3 seviyesine ulaştı. Söz konusu seviye aynı zamanda bu yılın en yüksek seviyesi olarak tanımlandı.

İmalat sanayi sektörünün genelinde mevsimsel etkilerden arındırılmış kapasite kullanım oranı incelendiği zaman ise haziran döneminde mayıs dönemine kıyasla 01, puan artış meydana geldi. Bu artışla da söz konusu veri yüzde 78,1 seviyesine ulaştı.

Haziran döneminde mal gruplarına göre kapasite kullanım oranları incelendiği zaman ise gıda ve içecekler, dayanıksız tüketim malları ve dayanıklı tüketim malları gruplarında artış meydana geldi. Ancak yatırım malları ile ara mallarda ise gerileme söz konusu oldu.