Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Açıkladı: İthalat ve İhracat Artıyor!

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın geçtiğimiz yılın aynı dönemi içerisindeki verileri baz alarak açıkladığı istatistiklerde, Mart ayı içerisinde ihracatta yüzde 13, ithalatta ise yüzde 7 oranında bir artış olduğuna yer verildi. Resmi olmayan dış ticaret oranlarına bakıldığında, bahsi geçen dönem içerisinde 14 milyar Amerikan Doları’ndan fazla ihracat, 19 milyar Amerikan Doları’ndan fazla ise ithalat yapıldığına yer verildi.

Bahsi geçen bakanlığın tuttuğu veri kayıtlarına bakıldığında, 2017 yılının Mart ayı içerisinde 14 milyar 504 milyon Amerikan Doları seviyesinde ihracat, 19 milyar 9 milyon Amerikan Doları seviyesinde ise ithalat gerçekleşmiş oldu. Bu bilgiler, dış ticaret konusunda yapılan şirket ve esnafların verdikleri bilgilere göre alınan kayıtlardan derlendi. 

Geçtiğimiz yılın aynı dönemi ile kıyaslandığında ihracatta yüzde 13,68 oranında bir artış olduğu belirtilirken, yaşanan bu artış ile birlikte ihracat tutarı 14 milyar 504 milyon Amerikan Doları olarak belirlenmiş oldu. Yine geçtiğimiz yılın Mart ayına göre ithalat kıyaslandığında yüzde 7 seviyesinde bir artış ile birlikte 19 milyar 9 milyon Türk Lirası tutarında ithalat hacmi gerçekleşmiş oldu.

Yaşanan bu artışa dış ticaret olarak bakıldığındaki toplam artış yüzde 9,79 oranında gerçekleşmiş oldu. Türkiye’de hizmet veren esnaf ve şirketler 2017 yılının Mart ayı içerisidne toplam 33 milyar 513 milyon Amerikan Doları tutarında dış ticaret gerçekleştirmiş oldu.

2016 yılının Mart ayına bakıldığında, ihracatın; ithalatı yüzde 71,8 seviyesinde karşıladığı gözükürken, bu yılın aynı dönemi içerisinde bu oran yüzde 76,3 seviyesine yükselmesi ile birlikte, resmi olmayan kayıtlardan yola çıkıldığında Mart ayında Türkiye’nin sahip olduğu dış ticaret açığında da düşüş yaşandı.