Hayvan Yetiştiricilerine Destek

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı kaz, hindi, teke gibi hayvanların yetiştiriciliğini yapanlara desteklerin verilmesi ile ilgili yasada düzenlemeler yaptı. Düzenlemeye ilişkin desteklerden birlik üyesi yetiştiriciliğini yapan vatandaşlar yarar sağlayabilecek.

Söz konusu destekten faydalanmak isteyen birlik üyeleri, Bakanlık tarafından belirlenen iller kapsamında ilgili il müdürlüklerine gidilip başvuru yapılabilinecek.İşletmelere hibe imkanı, bahse konu işletmelerden de hayvanları alan vatandaşlara aldıkları tutarların yüzde 50’si kadar destek verilecek.

Yatırım yapanlar önceden yararlandıkları alet ve ekipman satın alma konusunda, rehabilitasyon, kapasite gücünün yükseltilmesi, ağıl inşası ve benzeri gibi durumlardan tekrardan yararlanabilecekler. Ancak birlikler tekrardan bundan destek göremeyecek. Yetiştiricilik yapan vatandaşların satın alacakları hayvanların belirlenen teknik  koşulları ve sağlık kriterlerini yerine getiriyor olmaları gerekmekte.Aranan koşullardan biri damız yetiştiriciliği yapan vatandaşların damızlarının bulunduğu alanda aynı ırkın olması gerekmekte. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın sağladığı hibeden projesine onay gelen ve belirlenen zaman zarfı içinde yatırımlarını bitiren birlikler faydalanabilecek.

Yürürlüğe giren tebliğe göre hibe desteğinden sadece kapasite yahut rehabilitasyon artımı yapmak isteyen, yatırım yapmak isteyen vatandaşların projeleri değerlendirmeye alınıp, olumlu sonuçlarla geri dönül yapılacak. Yine söz konusu tebliğe ilişkin dişi manda alımı, manda boğası alımı, inşaat yatırımı yapan, gübre sıyırıcı alımı ve benzeri gibi durumlarda da yüzde 50’lik destek verilecek. Yine söz konusu tebliğ kapsamında destekten sadece tüzel ya da gerçek kişiler faydalanabilecek. Ayrıca sistemde 30 adet arılı kovan kaydı bulunan vatandaşlar da desteklerden yararlanabilecek.