Hem Faizler Düşecek, Hem AB Kriterlerine Uyulacak!

Türkiye’de yüksek faiz oranları uygulayan bankalar için düzenleme yapılması için talimat veren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gündeminde BOBİ FRS ile kredi verilecek şirketler için yeni bir düzenleme var.

BOBİ FRS yani “Büyük ve Orta Boy İşletmeler İçin Finansal Raporlama Standardı” 1 Ocak 2018 tarihi itibariyle yürürlüğe girecek. Bu uygulama ile birlikte Türkiye’de hizmet veren şirketler artık 2002 yılı itibariyle Avrupa Birliği ülkelerinde uygulanan Uluslararası Finansal Raporlama Standartları (UFRS) sistemine de uyumlu hale gelecekler.

Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu (KGK) tarafından yapılan açıklamaya göre Türkiye2deki mevcut şirketlerin 6 bin 250 adeti bağımsız denetim sözleşmesi imzalamış iken, bu şirketlerden sadece 4 bin 700 adeti BOBİ FRS uygulayacaklar.

Bu uygulamanın devreye girmesi ile birlikte kredi başvurusu yapan şirketlerin bilançolarının bağımsız denetim firması tarafından onaylanmamış olması halinde bankalar kredi vermeyecekler. Bu durumun bankalar için yeni bir güvence ortamı yaratması beklenirken, aynı zamanda uygulanmakta olan yüksek faiz oranlarının da zamanla düşmesini sağlayacağı bekleniyor.

Bankacılık sisteminde yer alan BASEL II Kuralları, Türkiye’de hizmet veren şirketlerin UFRS için uyum sağlaması şartını sunarken, bu kuralların başında da işletmelerin finansal raporlarının bağımsız bir denetime tabi tutulmuş olması gerekiyor. Mevcut düzende şirketlerin bilançosuna bakmadan kredi veren bankalar, yeni sistem ile birlikte kredi talebinde bulunan şirketlere kredinin faiz oranını kendi ekspertizinin verdiği rapor doğrultusunda belirleyerek kredi sunacak. Bu da, piyasalarda yüzde 20 ila yüzde 26 aralığında, şirketlerin sahip oldukları aktif büyüklüğe ve ekspertizinin kararına göre değişik oranlarda yüksek faizlerden oluşuyor.