İhracatı Zirveye Taşıyacak Anlaşma İmzalandı!

Türkiye, İran ve Katar arasında hem deniz, hem de kara taşımacılığında önemli kolaylıklar sağlayacak bir anlaşma imzalandı.

2017 yılında Körfez ülkeleri tarafından Katar’a uygulanan ambargo sonrasında Türkiye Katar’a yardım eli uzatmış, bu süreçte de Katar’a yapılan yardımlar sebebiyle ihracat rekorları ardı ardına gelmişti. Aradan geçen bu süreçte Katarlı yatırımcılar Türkiye’de fabrikalar açmak, yatırım yapmak gibi niyetlerini açıklamış, iki ülke arasındaki ticari bağ önemli derecede kuvvetlenmişti.

Bugün, Türkiye, İran ve Katar arasında, ticari malların taşımacılığı ve transit geçişi için önemli kolaylıklar sağlayan yeni bir anlaşma imzalandı. İmzalar; Türkiye Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, İran Maden, Sanayi ve Ticaret Bakanı Muhammet Şeriatmedari ve Katar Ekonomi ve Ticaret Bakanı Şeyh Ahmed bin Casim bin Muhammet Al Sani tarafından atıldı.

İran’ın başkenti olan Tahran’da imzalanan anlaşma, Türkiye, İran ve Katar arasında önemli bir taşımacılık sisteminin kurulması için kolaylık sağlayacak. Hem deniz, hem kara taşımacılığı için önemli kolaylıklar sunacak olan bu anlaşma ile birlikte üç ülke arasındaki ticari ilişkilerin de önemli bir boyut kazanması hedefleniyor.

İmzalanan anlaşma gereğince, İran; Türkiye ile Katar arasında transit geçiş için izin veren ülke konumunda olurken, İran’ın bu konuda izin sağlaması ile her üç ülke arasındaki mevcut ticari ilişkilerin önemli boyutlarda genişlemesi ön görülüyor. Üç ülke arasında aynı zamanda ortak bir çalışma grubunun oluşturulması da gündemde iken, yılda üç değerlendirme toplantısının yapılması da, imzalanan anlaşma ile birlikte alınan kararlar arasında yer aldı.