İhracatın Hızlanması İçin Gümrüklere Yeni Sistem!

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, gün içerisinde yaptığı açıklamalarda gümrüklerde yeni bir sistemin devreye sokulacağını belirtti. Tüfenkci, gümrüklerde yaşanan sorunların çözümü için danışmanlık hizmetinin sağlanacağını belirtti.

İhracat konusunda başarı kaydedip, belirli bir ihracat hacmine ulaşmayı başaran özel sektöre bakanlık desteği geliyor. Bir sistem kurulacağını ifade eden Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, bu hizmet sayesinde firmalara sorunların çözülmesi adına danışmanlık hizmetinin verileceğini aktardı.

Ekim ayının ihracat rakamları ile, tüm zamanların en yüksek ihracat rakamlarına ulaşıldığını kaydeden Bakan Tüfenkci, bu başarının sürdürülebilmesi içi Bakanlık olarak çalışmalar yapacaklarını ifade etti. Ekim ayında yaşanan yükselmenin tam yüzde 15 oranında gerçekleştiğini belirten Bakan Tüfenkci, Türkiye’nin büyümesi için ihracatın önemli bir konumda olduğunu, ihracata dayalı büyümenin Türkiye için hedef olduğunu, bu konuda çalışmaların devam ettiğini aktardı.

Yeni gümrük uygulaması ile birlikte ihracat aşamasındaki bekleme süresini daha da azaltmak istediklerini ifade eden Bakan Tüfenkci, sürecin hızlandırılmasının firmaların daha fazla kapasite ile ihracat yapmasına ortam yaratacağını ifade etti. Yeni uygulamanın hayata geçirilmesi ile birlikte bu sürecin de hızlanmaya başlayacağını aktaran Bakan Tüfenkci, hazırlanan sisteme göre bölgelerde gümrük müdür yardımcılarından bir tanesinin seçileceğini, bu yardımcıların ihracatçılar ile konuşarak gümrüklerdeki sorunların ve gecikmelerin en aza indirgenmesi için çalışmalar yapacaklarını, çözüm için çaba sarfedileceğini aktardı.

Konuşmasında yerli otomobil konusuna da değinen Tüfenkci, 2020 yılında piyasaya arz edilmesi planlanan yerli otomobilin, satıcılara sunulmasının hedeflendiğini, bu sürecin daha erken tamamlanmasının da ihtimaller dahilinde olduğunu, geliştirilen teşvik paketleri ile üretimin artması, cari açığın azalmasının ana hedef halinde olduğunu kaydetti.