Hollanda İle Ticaret Hacmi Düşecek Mi?

Türkiye ile Hollanda arasındaki mevcut ticaret hacmi tam 6,1 milyar dolara tekabül ediyor. Dün iki ülke arasında yaşanan krizin ticari ilişkilere etkisi ne olacak?

Hollanda ile dün yaşanan kriz, hemen akıllara iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin gidişatı hakkında sorular getirdi. 2015 yılı itibariyle iki ülke arasında gerçekleşen ticaretin hacmi 6,1 milyar dolara tekabül ederken, aynı dönem içerisinde Türkiye’yi tam 1,2 milyon Hollandalı turist ziyaret etmişti.

2015 yılına ait Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göz atıldığında, Hollanda’dan yaklaşık 3,2 milyar dolarlık ithalat yapıldığı göze çarpıyor. İthal edilen ürünlerin en başında ise metal cevherler, kara ulaşım araçları ve plastik ve kimyasal ürünler geliyor.

İhracat hacmine bakıldığında ise Türkiye’den Hollanda’ya 2015 yılı içerisinde 2,9 milyar dolar değerinde ihracat yapıldı. İki ülke arasındaki toplam ticaret hacmi ise 6,1 milyar dolar olarak 2015 yılı içerisinde gerçekleşti.

Türkiye’de tam 2 bin 564 adet Hollanda firması faaliyet gösterirken, 2002 ile 2015 arasındaki dönem içerisinde Hollanda merkezli firmalar Türkiye’ye tam 21 milyar 58 milyon dolar tutarında yatırım yaptı. Buna karşılık, Hollanda’da yer alan Türk girişimci sayısı ise 23 bin kişiye ulaşmış durumda. Aynı dönem içerisinde Türk girişimcilerin Hollanda’ya yaptıkları yatırımın tutarı ise 9 milyar 205 milyon dolara tekabül ediyor.

2015 yılı itibariyle Türkiye’ye tatile gelen Hollandalı turist sayısı 1 milyon 232 bin 487 olurken, Türkiye’nin yatırım yaptığı ülkeler arasında ilk sırada Hollanda geliyor.

Dün yaşanan krizin iki ülke arasındaki ticari ilişkilere nasıl bir etki yapacağı ise büyük bir merak konusu.