Kartlı Alışveriş Her Geçen Gün Büyüyor: Bir Ayda Tam 50 Milyar Türk Lirası!

Kartlı alışveriş ülkemizde her geçen gün büyüyor. İnsanların gerek nakit taşımak zorunda kalmak istememesinden, gerekse kartların getirdiği taksitlendirme gibi özelliklerden faydalanmak istemelerinden dolayı kartlı alışverişlerin meblağı giderek artıyor.

Kartlı alışverişlerle birlikte internetten yapılan alışverişler de hızla artmaya devam ediyor. Özellikle internetten alışverişlerde güvenlik endişesi duyanların “3D Secure” sistemi ile güvenlik endişeleri büyük oranda ortadan kalktı. Anlık şifreleme yöntemi ile yapılan alışverişler 2010 yılında yüzde 20 düzeyinde iken, bu yıl yüzde 50’yi aştı.

58 Milyon Kredi Kartı Var!

Ülkemizde “kartlı alışverişlerin” patlamasında elbette ki artan kredi kartı sayısının doğrudan etkisi oldu. Ülkemizde hali hazırda yaklaşık 58 milyon kredi kartı kullanımda. Banka kartlarının sayısı çok daha fazla olmasına rağmen alışverişlerde kredi kartı tercih ediliyor. Söz konusu banka kartlarının sayısı ise takribi 114,5 milyon düzeyinde. Yani toplamda 172,5 milyon kart, hali hazırda faal durumda. Bu da reşit olmayanlar dahil kişi başına ortalama 2,2 kart düştüğü anlamına geliyor.

Geçtiğimiz ekim ayında kartlardan toplam 50 milyar Türk Lirası tutarında alışveriş yapıldı. Kart sayıları ile ters orantılı olarak söz konusu meblağın 45,5 milyar Türk Liralık kısmı kredi kartlarından, 4,5 milyar Türk Liralık kısmı ise banka kartlarından yapıldı. 2015 yılının ekim ayında kartlı ödemeler toplamda 46 milyar Türk Lirası seviyesinde gerçekleşmişti.

Kartlı ödemelerdeki artış, internetten alışverişe de yansıdı. Geçtiğimiz yıl internetten yapılan alışveriş oranı bu yılın daha ilk 10 ayında geride bırakıldı. 2015 yılında toplam alışverişin içerisinde internetten yapılan alışveriş yüzde 10 düzeyinde pay almaktaydı. Bu senenin ilk 10 ayında ise bu rakam yüzde 11,5 düzeyine çıktı. Toplam kartlı alışverişlerdeki artış da göz önüne alındığında, internetten alış verişin bir yılda neredeyse yüzde 20 oranında artış göstermiş oldu.