KDV Tasarısı Meclis’te! Birçok Sektör Can Bulacak!

KDV’de yapılacak değişiklikler için ilgili kanun tasarısı TBMM’ye sunuldu.

Katma Değer Vergisi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na sunuldu.

Yeni kanun tasarısı kapsamının onaylanması ile birlikte; il özel idarelerine, köylere, belediyelere, kamu idarelerine bağışlamak amacıyla inşa edilen okullar, sağlık tesisleri, öğrenci yurtları, çocuk yuvaları, huzurevleri, bakım ve rehabilitasyon merkezleri, ibadethaneler, gençlik kampları gibi inşaatlar için bağışta bulunacaklara yapılan teslim ve hizmetler için vergi istisnası durumu getirildi.

Aynı zamanda; arsa karşılığı inşaat usulü ile gerçekleştirilen, arsa sahibi tarafından müteahhide teslimi sonrasında arsanın tamamına değil, müteahhide teslim edeilcek konut ve işyerlerine isabet eden arsa payı üzerinden gerçekleşmesini öngören önemli bir düzenlemenin başlaması da, inşaat sektörü için bir canlandırma noktası olacak.

Gümrüksüz satış mağazaları olarak geçen yerlere ve bu mağazaların depolarına gerçekleştirilen teslimler de ihracat kapsamına alınmak ile birlikte, bu işlemler için de KDV iadesi uygulaması yapılacak. Yerli işletmelerin aleyhine oluşan bu rekabet eşitsizliğinin giderilmesi de bu yöntemle çözüme kavuşturulmuş olacak.

Aynı zamanda birçok kurum tarafından gerçekleştirilmekte olan Ar-Ge çalışmaları için de vergi muafiyeti getiriliyor. Teknoloji geliştirme bölgesi olarak geçen alanlarda yapılan Ar-Ge, tasarım, araştırma laboratuvarlarında Ar-Ge, yenlik ve tasarım faaliyetleri için, bu işlemlerin gerçekleştirilmesi için kullanılacak olan makine ve teçhizat teslimleri için de vergi istisnası durumu yürürlüğe girecek.