Kiraz İhracatının Rotası Rusya!

2015 yılında yaşanan uçak krizi sonrasında uygulanan ekonomik yaptırımları kaldırmaya başlayan Rusya, kirazın yeni rotası haline geldi. 

Rusya, geride kalan 5 aylık dönem içerisinde toplamda 2 bin 409 ton kiraz ihracatı gerçekleştiren Rusya, 5 milyon dolar düzeyinde bir ihracata imza atmış oldu. 2016 yılının aynı dönemine oranla bakıldığında yüzde 135 oranında değer artışı olurken, gelir bazındaki artış da yüzde 54 oranında gerçekleşti.

2017 yılının başlangıcı itibariyle 31 Mayıs tarihine kadar gerçekleştirilen kiraz ihracatından toplamda 2 bin 409 ton kiraz ihracatı gerçekleştirilirken, elde edilen gelir de 5 milyon 56 bin dolara ulaşmış oldu. Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği tarafından yapılan açıklamaya göre, Türkiye’nin Rusya’ya geride kalan 5 aylık dönem içerisinde mandalin, soğan, greyfurt, limon, kayısı, kiraz, portakal, şeftali, ayva, patates, lahana, erik, karnabahar, kavun, karpuz, pırasa, biber gibi ürünlerden 17 kalemlik meyve ve sebze ihracatı gerçekleştirildiği bilgisine yer verildi.

Bu dönem içerisinde kiraz, ayva, lahana, kavun gibi ihracatlarda hem miktar açısından, hem de gelir açısından artış yaşanırken, en yüksek miktar artışı yüzde 135 oranında kirazda yaşandı. İkinci sırada yüzde 47 ile ayva yer alırken, yüzde 42 ile lahana ve yüzde 40 ile limon sıralamayı takip eden ihracat ürünleri arasında. Gelir açısından bakıldığında en yüksek artış yüzde 67 ile ayvada gerçekleşirken, yüzde 54 ile kiraz ikinci sırada, yüzde 12 ile de kavun üçüncü sırada yerini aldı.