Papaz Diplomasisi Yerini Enerji Diplomasisine Bırakmalı

Enerji Ekonomisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu tarafından yapılan açıklamada, döviz kurlarında yaşanan ultra sert dalgalanmalar yüzünden son 45 günlük içerisinde Türkiye’ye sadece enerji alanında çıkan faturanın 11,5 milyar Türk Lirası düzeyinde olduğunu ifade etti.

Türk Lirası’nın yabancı para birimleri karşısında sert değer kaybı yaşaması sonrasında enerji alanında önemli bir şekilde dışa bağımlı olan Türkiye’nin faturasının yükseldiğini ifade den Enerji Ekonomisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, Rahip Brunson krizi sebebiyle Türkiye’nin ABD’yle olan ilişkilerinde tarihteki en sıkıntılı dönemlerinden bir tanesini yaşadığını ifade etti.

Dolar’ın Temmuz ayına 4,6 Türk Lirası’ndan başlayıp, 6,4 Türk Lirası’ndan çıktığını hatırlatan Kumbaroğlu, son 45 günlük zaman dilimi içerisinde Türk Lirası’nın yüzde 40 düzeyinde bir değer kaybı yaşaması yüzünden Türkiye ekonomisine sadece enerji alanından oluşan ek maliyetin yüzde 40 artıp, 11,5 milyar Dolar düzeyine ulaştığını, her ay yaklaşık 4,6 milyar metreküp doğalgaz, 2,1 milyon ton ham petrol, 1,2 milyon ton akaryakıt ihracatının gerçekleştiğini, güncel enerji piyasası fiyatları eşliğinde Türkiye’nin aylık enerji harcamasının 3 milyar Dolar düzeyinde olduğunu, belirtti.

Türkiye’nin bir önceki yıl ham petrolü en fazla İran’dan, akaryakıt ve doğalgazı da en fazla Rusya’dan aldığını ifade eden Kumbaroğlu, ithalat alanında ilk on içerisinde yer alan bu ülkelerin ihracat yapılan ülkeler listesinde ilk on arasında görülmediğini, Rusya ile olan ticaret ilişkilerinde ortaya çıkan açığın 16,8 milyar dolar düzeyinde, İran ile olan ticaret açığının ise 4,2 milyar dolar düzeyinde olduğunu ifade etti.

Enerji sektörü için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından hafta sonu açıklanan yeni ihracat pazarlarına geçiş yapmak ve Rusya, Çin, İran ve Ukrayna ile yapılan ticaretleri milli para birimleri üzerinden gerçekleştirmek konusundaki açıklamaların önem taşıdığını ifade eden Kumbaroğlu, atılacak bu adımın Türk Lirası’na olan güveni artırıcı bir adım olduğunu vurguladı.

Türkiye’nin en çok ihracat gerçekleştirdiği ülkeler arasında hem ABD’nin, hem de İsrail’in yer aldığını ifade eden Kumbaroğlu, Türkiye’den önemli bir miktarda ihracat yapan ülkeler ile ilişkileri iyileştirme, stratejik ortaklıkları geliştirme konusunda adımlar atılması gerektiğini, hem ABD, hem İsrail ile karşılıklı kazanç sağlanabilecek, Irak ve Doğu Akdeniz bölgesi için iş birlikleri gerçekleştirilebileceğini belirtti. Kumbaroğlu, rahip diplomasisinin artık enerji diplomasi ile değiştirilmesi gerektiğini vurguladı.