Kırmızı Et Fiyatlarının Düşmesi İçin Hamle Yapılacak

Sürekli olarak kırmızı et fiyatlarının yüksek olması sebebiyle konu üzerine bir takım çalışmalar başlatılıyor. Bu süreçte ithal etin önü açılarak bakanlık tarafından harekete geçirilmesi hedefleniyor.

Sık sık kırmızı et fiyatlarının çok yüksek olarak seyretmesi nedeniyle konu üzerine bir takım çalışmalar başlatılmaya hazırlanılıyor. Bu süreç içerisinde ithal etin önü açılması ve bakanlık tarafından harekete geçirilmesi hedefleniyor.

Söz konusu olan kırmızı et fiyatlarının sürekli olarak yukarı yönde bir ivmeye sahip olmasından sonra konu hakkında bir takım tartışmalar gündeme gelmeye başladı. Söz konusu olan bu tartışmaların içerisindeki et fiyatlarının indirgenmesine yönelik çalışmalar Bakanlık tarafından gerçekleştirilmeye başlandı. Bir takım önlemlerin alınmasına da karar verildi. Kırmızı et fiyatlarının aşağı yöne çekilmesi adına Hayvancılık Bakanlığı tarafından fiyatların indirilmesi için karkas et ve tarım ithalatı esnasında alınıyor olan gümrük vergilerinin aşağı yönde indirilmesi de uygun görüldü. Gerçekleştirilen bu çalışmalarından ardından da et rejimi hususunda alınan bu kararın yayımlandığı bildirildi.

27 Haziran 2017 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanmış olan söz konusu bu karar kapsamında et ithalatı hakkında önemli bir karara varıldı. Gerçekleştirilmiş olan bu önemli çalışmaların ardından büyükbaş hayvanların ithalatı için alınmış olan gümrük vergisi oranında yüzde 26 seviyesine kadar aşağı yönde çekildi. Karkas et ithalatı adına tahsil edilen gümrük vergisinde ise mümkün olduğu kadar indirilerek yüzde 40 seviyelerine kadar aşağı çekildi. Bu hayvanları beslemek için kullanılmış olan adi buğday, arpa çeşitleri ve kızıl buğday için de Bosna Hersek ile görüşmelerde anlaşma sağlandı. Söz konusu olan bu yemlerin temini ise bundan sonra Bosna Hersek’den sağlanacak.

Bosna Hersek hariç diğer ülkelerden gerçekleştirilen ithalat oranlarında daha öncesinde büyük bir artış yaşanmıştı. Bu alanda gümrük vergileri de yüzde 130 civarındaki seviyelerde gerçekleştiriliyordu. Fakat bu teşvik kapsamı ile ithalatta da gümrük vergisi yüzde 25 civarında bir seviyede uygulanmaya başlayacak. Ayrıca yaşanacak olan durum, ilerleyen günlerde kırmızı et fiyatlarında önemli bir düşüş yaşanmasına da neden olacak.