Kış Lastiğine 8 Milyar Türk Lirası Harcayacağız: Takmayana 602 Lira Ceza Kesilecek!

Kışın kapıya dayanması ile birlikte masraflarda da hatrı sayılır derecede artış gözlemleniyor. Bu masraflardan biri de araçların bakımları ve gereksinimleri. Araçların kış lastiğine geçmelerinin zorunlu olduğu ülkemizde, “kış lastiklerinin” maliyetinin 8 milyar Türk Lirası’nı yakalaması bekleniyor. Tabii hiçbir maliyet can güvenliğinin önünde değildir.

Kışın gerçekleşen kazaların yarısından fazlasının yanlış lastik kullanımı neticesinde gerçekleştiği belirlenirken, lastik maliyetinden kaçanların bu maliyetin daha fazlasını kazalar için harcadığı belirtiliyor. Ayrıca uygun lastik kullanmayanlara da trafik ekiplerince 602 Türk Lirası ceza uygulanmaktadır.

2015’de 5 Milyon Kış Lastiği Takıldı, Bu Yıl Hedef 6 Milyon!

Ülkemizde her geçen yıl, bilinçlenen sürücüler ile birlikte lastik sektörü büyümeye devam ediyor. Geçen yıl itibarı ile 5 milyon adet kış lastiği satılırken, bu yıl satılan kış lastiği sayısının 6 milyon düzeyine çıkacağı ön görülüyor. Söz konusu lastik sayısı ile sektöre 8 milyar Türk Lirası civarında bir girdi sağlanacağı düşünülüyor.

Geçtiğimiz günlerde alınan karar ile çeşitli ürünlerin ithalatına ek gümrük vergisi getirilmişti. Bu ürünlerden biri olan otomobil lastiği, yüzde 22 seviyesinde gelen ek vergi neticesinde bir miktar zamlandı. 7 Eylül’den itibaren uygulamaya konulan yeni gümrük vergisi ve son dönemde gerçekleşen aşırı döviz kuru artışı sonrasında lastik fiyatları da bir miktar zamma maruz kaldı. Bu durum da vatandaşın cebinden lastik için çıkacak paranın artmasına neden oldu.

1 Aralık’tan İtibaren Kış Lastiği Zorunlu!

Yaklaşık 10 gün sonra kış lastiği takmayana ceza kesilmeye başlanacak. “Şehirler arası yük ve yolcu taşıyan ticari araçlar” için 1 Aralık Perşembe gününden itibaren kış lastiği kullanmak mecburi. Kış lastiği takmayanlara 602 lira ceza kesilecek. Kış lastiği kullanma zorunluluğu ise 1 Nisan itibari ile kaldırılacak, ta ki gelecek seneye kadar.