Kredi Başvurusunda Ne Kadar Maaş Göstermek Gerekir?

Günümüzde vatandaşlar, geçimlerini idame ettirebilmek adına, acil nakit ihtiyaçları hasıl olduğu durumlarda bankalardan kredi başvurusu gerçekleştirmektedirler. Bu başvuruların değerlendirme aşamasında bankalar iki farklı kritere göre değerleme gerçekleştirmektedirler.

Bankalar, kredi başvurusu gerçekleştiren kişileri iki farklı ana kritere göre değerlendirmektedir. Bu kriterlerden ilki Kredi Kayıt Bürosu tarafından belirlenen, geçmiş dönemlerde yaptığınız kredi kartı harcamaları, kredi harcamaları ve bireysel faturalar için ödeme sıklığınız ve düzeniniz ile oluşturulan Kredi Notu’dur. Türkiye’nin 2017 yılı itibariyle kredi ortalaması 1.100 puan civarında olurken, 1.300 kredi notunun üzerindeki kredi notuna sahip olan vatandaşlar, düzenli bir gelire sahip olmaları halinde rahatlıkla kredi temin edebilmektedirler.

Bankaların kredi başvurusu aşamasında dikkat ettikleri diğer önemli kriter ise vatandaşların aylık gelir miktarıdır. Bankalar, kredi notları için gösterdikleri hassasiyetin aynısını aylık maaş durumu için de göstermektedir. Bu aşamada aldığınız maaş ile, çekeceğiniz kredinin aylık taksit tutarı önemlidir. Ev içerisinde aile bireylerinin hepsinin belgelenebilir aylık gelirlerinin, kişi başına düşen miktarının en fazla yarısına tekabül edecek tutarda kredi taksitleri ile kredi temin edebilirsiniz.

Bu kısmı bir örnek ile izah edelim. Örneğin, kişi başı düşen aylık gelir miktarı 1.000 Türk Lirası olsun. Bunun yarısı 500 Türk Lirası’na tekabül edeceği için, çekeceğiniz kredinin aylık taksit tutarı en fazla 500 Türk Lirası’na tekabül etmelidir. Bu durum da, 24 ay vade ile, maksimum 10.000 TL (kredi faiz oranı, kredi tahsis ücreti gibi masraflar ile ortalama geri ödeme tutarı 12.000 TL olacağı için) krediyi rahatlıkla çekebilirsiniz.

Tabi ki bu kredi çekme aşamasında önemli olan diğer kriter; kredi notunuzun yeterli olmasıdır. Hem gelir durumunuzun müsaade ettiği, hem de kredi notunuzun yeterli olduğu oranda kredi başvurunuz olumlu sonuçlanacaktır.