Künyesiz Meyve ve Sebzeyi Şikayet Edin!

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci; “Hal Kanunu” kapsamında karekod künye sistemine geçildiğini açıkladı. Karekod künye sistemi sayesinde; üreticiden hale oradan da perakendeciye gelen ve tüketiciye ulaşan ürünün ücreti takip edilebilecek.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci; yayımladıkları yönetmelik ile sistemin çalışma esaslarını belirlediklerini belirterek, özellikle meyve ve sebze için söz konusu uygulamanın kimlik mahiyetinde olacağını ifade etti.

Alış Fiyatını da Görebileceğiz

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci; karekod künye sistemi ile birlikte tüketicinin, tükettiği gıda hakkında fazlasıyla bilgi sahibi olacağını vurguladı. Bakan Tüfenkci; üreticiden tüketiciye kadar meyve ve sebzenin bütün geçtiği aşamaların karekod sistemine yükleneceğini belirtti. Bu uygulama sayesinde tüketici; tükettiği ürünün tarladan çıkış fiyatı dahil, bütün geçtiği aşamalarda kaç liradan işlem gördüğünü ve nihayetinde kendi satın aldığı perakendeciye kaç liradan geldiğini görebilecek. 

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci; özellikle perakendecilerin “alış fiyatlarının” görülmesi nedeniyle çok tepkili olduklarını belirterek, bu durumun mecburiyet arz etmesinden dolayı künyelerde yer verildiğini belirtti. Zira; şimdiye kadar pahalı ürünler hakkında perakendeciler toptancıları, toptancılar ise perakendecileri suçlamaktaydılar. Bu noktada kimin fahiş kar elde ettiğinin tam anlamıyla bilinemediğini belirten Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci; bundan sonra kimin ne kadar mal aldığını ve ne kadara sattığını tüketicinin göreceğini vurguladı. Bu sayede müşteriler aşırı kar edildiğini düşündükleri ürünleri almama imkanına kavuşacaklar. Bakan Tüfenkci, söz konusu uygulamanın hali hazırda yürürlükte olduğunu ve pazarlara kadar her noktada uygulanması için çalışma yürüttüklerini ifade etti.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci künyesiz meyve sebze ile ilgili denetim ve cezai işlem yetkisinin belediyelerde olduğunu vurguladı. Bakan Tüfenkci; künyesiz malları tüketicilerin; 444 0 425 numaralı “Alo Hal hattına” arayarak şikayette bulunabileceklerini belirtti.