Domates Pahalılaştı, Ayva Ucuzladı, Domatesi Yiyemeyen Vatandaş Ayvayı Yedi!

İstanbul Ticaret Odası tarafından açıklanan verilere göre Kasım ayı içerisinde İstanbul’da en çok zam gelen ürün yüzde 36,63 oran ile domates olurken, en fazla indirime giren ürün de yüzde 12,97 ile ayva oldu!

İstanbul Ticaret Odası kasım ayına dair perakende fiyatlarına dair açıklamada bulundu. Dönem içerisinde İstanbul Ücretliler Geçinme Endeksi’nde yer alan 242 adet üründen 118 adetinin perakende satış fiyatında yükselme olurken, 27 üründe fiyat düşüşü oldu. Endekste yer alan 97 üründe ise fiyat değişikliği yaşanmadı.

Kasım ayı içerisinde gıda harcamaları özellikli olarak yaş kuru sebze ve meyve grubunda artış gösterdi. En fazla zamlanan ürün ise bir önceki ay uygulanan perakende satış fiyatına göre yüzde 36,63 oranında artış sağlayan domateste oldu. Aynı dönem içerisinde fiyatlarda artış gösteren diğer ürünler ise yüzde 17,88 oranında fiyatı yükselen sivri biber, yüzde 17,25 oranında zamlanan kabak oldu.

Kültür, eğitim ve eğlence harcamalarına göz atıldığında ise en çok zamlananlar yüzde 16,98’lik yükselme yaşayan tiyatro bileti ücretleri olurken, giyim harcamaları arasında da en fazla yükseliş yüzde 16,68 ile elbise grubunda yer aldı.

Aynı dönem içerisinde en çok gerileme ise yüzde 12,97 oranında fiyatı düşen ayvada oldu. Fiyat azalış listesinde yüzde 12,74 ile pırasa, yüzde 8,80 ile ıspanak, yüzde 8,15 ile muz ve yüzde 4,20 ile havuç da yer aldı.