Kuru Meyve İhracatı için Ticaret Bakanlığı’ndan Destek

Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçı Birliği Başkanı Birol Celep, kuru kayısı, kuru incir ve kuru üzüm gruplarının hem üretimlerinde hem de ihracatlarında dünya lideri konumunda bulunduklarını, fakat bu başarıdan yeterli seviyede yararlanmadıklarını bildirdi.

“Sektörün Potansiyeli Çok Yüksek”

Son 5 senelik dönem zarfında sektörün ihracatının toplamda 150 ülkede 450 bin seviyesinde bulunduğunu söyleyen Celep, bundan elde edilen kazancın ise 1,3 milyar dolar ile 1,4 milyar dolar seviyeleri arasında bulunduğunu, fakat potansiyellerinin bu rakamlardan çok daha fazlası olduğunu, Ticaret Bakanlığı’nın onay verdiği proje kapsamında 21 ihracatçı firmasıyla birlikte hem ürün kalitesi ve katma değerin artırılacağını hem de ihracat gelirlerindeki yükselişin merkeze alınacağını açıkladı.

İlk aşamada tek tek firmaların analizlerinin gerçekleşeceğini söyleyen Celep, çok daha verimli ve az maliyetli yapıya dönüşümün sağlanacağını, katma değeri yüksek ürünlerin üretilmesi için ek Pazarlarda büyümek için çalışılacağını söyledi. Bu doğrultuda Uzakdoğu ülkelerine adım atmayı istediklerini söyleyen Celep, Uzakdoğu ülkelerinin yarınların değil bugünlerin pazarı olduğunu, bunda etken olan çok unsur bulunduğunu söyleyerek örnek olarak ülkelerin kişi başı artış gösteren gelirleri ile sürekli değişim gösteren tüketim alışkanlıklarını verdi.

“2023 İhracat Rakamlarını Revize Ediyoruz”

Pazarlama ve tanıtım çalışmalarına yeni yaklaşımlar geliştireceklerini söyleyen Celep, böylelikle de ihracatta sıkışılan 1,3 ile 1,4 milyar dolar bandının aşılacağını, bu bağlamda da 2023 senesi için hedeflenen ihracat rakamlarının 3 milyar dolar olarak revize ettiklerini söyledi.