Milli Tramvaylarla Milyon Liralık Tasarruf!

Kayseri’de şehir içi ulaşım için daha önce İtalya’dan getirtilen tramvayların yerine tamamen Türkiye üretimi olan tramvayların kullanılması ile beraber neredeyse 127 milyon lira tasarruf sağlarak ülke ekonomisine sağlandı.

Kayseri’de toplu taşıma alanında daha önce İtalya’dan ithal edilen tramvayların yerine yüzde 100 Türk üretimi olan tramvayların tercih edilmesi sayesinde 127 milyon lira ülke ekonomisinin cebinde kaldı.

 İtalya’dan getirtilen hafif raylı sistemlerin yerine yüzde 100 Türk üretimi olan milli ve yerli tramvayları tercih eden Kayseri Büyükşehir Belediyesi, yaklaşık olarak 3 sene öncesinde tramvay alım ihalesine gerçekleştirdi. Söz konusu olan bu ihalenin kazananı ise, Ankara Sincan Organize Sanayi Bölgesi’nde üretim gerçekleştiren Bozankaya Otomotiv oldu.

İthal Araç Fiyatları, Yerli Araçların Neredeyse 2 Katı

İtalya’dan temin edilen söz konusu bu tramvayların tanesine 2,3 milyon euro ödeme gerçekleştirilirken, gerek teknoloji, gerekse kapasite açısından daha lüks ve üstün olarak Türkiye’de üretilen bu tramvaylara ise neredeyse yarı fiyatı olan 1,4 milyon ödeme gerçekleştirilmeye başlandı. Böylelikle yüzde 100 yerli ve milli üretim olan bu tramvayların tercih edilmesi ile beraber 30 tramvaylık filo alımında neredeyse 127 milyon lira civarında tasarruf elde edildi.   

4 Senedir Çalışmalar Sürdürülüyor

Bir yandan Uluslararası Toplu Taşımacılar Birliği (UITP) Başkan Yardımcısı olan ve bir yandan da Kayseri Ulaşım A. Ş.Genel Müdürü olan Feyzullah Gündoğdu tarafından konu ile alakalı olarak yapılan açıklamada, yerli tramvay kullanımına başlamak adına 4 sene öncesinde harekete geçildiği ifade edildi.   

Avrupalı imalatçıların tekelinde bulunan raylı sistem sektörü içerisinde Türk şirketlerini de ön plana çıkabilmesi adına bir takım çalışmalar gerçekleştirildiğini dile getiren Gündoğdu, hedef doğrultusunda yol kat etme fırsatı yakaladıklarını belirtti.

Yerli Araçlar Daha Lüks

Öte yandan yerli ve milli tramvayların dışarıdan alınan araçlara kıyasla gerek kapasite bakımından gerekse tasarım bakımından oldukça lüks ve geniş olduğunu dile getiren Gündoğdu, dışarıdan alınan araçla 276 adet yolcu taşınırken, yerli araçla 300 yolcunun taşındığını da açıklamalarına ekledi.