Müjde: 15 Yılı Doldurana Emeklilik Fırsatı!

Belli bir yaşı aşmış lakin sigorta prim ücretlerini tamamlayamamış olanlar için erken emeklilik fırsatı doğuyor. Erkek ve bayanlarda farklılık göstermek üzere 15 yıldan az olmamak kaydı ile sigorta prim ücretlerini yatırmış olanlar, normalde alacaklarında daha düşük bir aylık karşılığında erken emekli olabiliyorlar.

Çalışma hayatından sıkılmış birçok insan erken emeklilik fırsatını gözetiyor. 30 Nisan 2008 tarihinden önce Bağ- Kur sistemine giriş yaptırmış kişiler için kısmi emeklilik imkanı bulunmakta. 15 yıl primini yatırmış olan çalışan erken emekli olabilme hakkına sahip.

Nasıl Emekli Olacağım?

Bağ- Kur sisteminde prim ödeme gün sayısı yerine tam yıl esas alınıyor. Dolayısı ile 5.400 gün 15 yıl ediyor. 15 yıl çalışan yani 5.400 gün prim ödeyen kişi istediği takdirde yüzde 1 az emekli maaşı almak koşulu ile emekli olabiliyor.

Erken emeklilik için prim ödeme günü erkeklerde 15- 25 yıl arası; kadınlarda ise 15- 20 yıl arası olması gerekmektedir. 1 Ekim 1999 yılı öncesinde Bağ- Kur sistemine kaydı olan erkek ve kadın çalışan için yaş koşulları farklılaşıyor. 1 Ekim 1999 tarihinden önce Bağ- Kur’a kaydı olan kadınlar 15 yıllık prim ücretlerini ödedikleri takdirde 50 yaşında; erkekler ise yine 15 yıllık prim ücretlerini ödemeleri koşulu ile 55 yaşında emekli olabilme haklarına sahipler. Söz konusu tarihten önce Bağ- Kur’a kayıtlarını yaptırmış lakin 15 yıllık prim ücretlerini ödememiş kişilerde ise emeklilik yaşı kadınlarda 56; erkeklerde ise 58 olarak belirlenmiştir.

Tarım Bağ- Kur ve İsteğe Bağlı Bağ- Kur sigortalıları içinde aynı şartlar geçerlidir. Fakat 8 Eylül 1999 tarihinden sonra Bağ- Kur’a tescil edilmiş kişilerden 15 yıllık prim ücretini önemiş kadınların 60 yaşında; erkeklerin ise 62 yaşında emekli olabildikleri belirtilmektedir.