Otomatik BES Yaklaşıyor: Yaptırmayan İşverene Ceza Var!

Hazine Müsteşarlığı’nın yaptığı açıklamaya göre; otomatik BES’te işveren, çalışan için emeklilik sistemine yatırılması gereken tutarı yatırmaz yahut geciktirir ise, işveren çalışanın mali kaybını karşılamak durumunda.

Hazine Müsteşarlığı Otomatik BES (Bireysel Emeklilik Sistemi) hakkında açıklamalarda bulundu. Yapılan açıklamalarda 1 Ocak 2017’de 45 yaşını doldurmamış kamu ve özel sektörde çalışanlar, ve işe yeni başlayan 45 yaşını aşmamış çalışanlar otomatik olarak BES’e işverenleri tarafından kayıt ettirilecek.

Uzun Süre Kalana Devlet Desteği!

Müsteşarlığın yaptığı açıklamada sistemden cayılabileceğini lakin sistemde kalan çalışanlara 1.000 Türk Lirası devlet desteği sağlanacağı belirtildi. Ayrıca sistemde yüzde 25 devlet katkısı mevcut. Buna ek olarak, emekli olunduğunda sistemde birikmiş olan emeklilik parasını toplu almayıp 10 yıl boyunca maaş gibi almayı düşünen emeklilere birikimin yüzde 5’i kadar devlet katsı sağlanacaktır.

Hazine Müsteşarlığı’nın yaptığı açıklamada işverenlerin Hazine Müsteşarlığı tarafından yetkilendirilmiş bir emeklilik şirketi ile anlaşmaları gerekmektedir. Hali hazırda bulunan 18 emeklilik şirketi ile anlaşma yapılması mümkündür. Otomatik Bireysel Emeklilik Sistemi’nde işverenlerin yapması gereken en önemli şey, çalışanın maaşından kesinti yapılıp, kesinti yapılan miktarın sisteme aktarılmasıdır. İşveren para aktarımını gerçekleştirmez veya geç aktarma yaparsa, çalışanın parasal kaybı işveren tarafından karşılanacaktır.

İşverenlerin otomatik BES dahilinde çalışanlarına karşı sorumlulukları bulunmaktadır. Çalışan paylarının aktarılacağı fonların faiz içeren ve faiz içermeyen şeklinde olacağına dair çalışanın kararını almak, karar belirtmeyen çalışanların tercihini kendisi yapmak, çalışan bilgilerini ve isteklerini şirkete iletmek işverenin bu konudaki görevlerindendir.

İşveren söz konusu görevleri icra etmediğinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından idari para cezası uygulanabilecektir. Müsteşarlıktan yapılan açıklamaya göre bunlara ek olarak Otomatik Bireysel Emeklilik Sistemi’nde faaliyet gösterecek olan şirketlerden bazıları; AvivaSA Emeklilik ve Hayat AŞ, Axa Hayat ve Emeklilik AŞ, BNP Paribas Cardif Emeklilik AŞ olarak duyuruldu.