Otomobiller Yüzde 11’i Aşkın Oranda Zamlandı!

Son günlerde dövizde ki anormal artışa rağmen otomotiv sektöründe talep yüksek. Bunun sebebi olarak ise, yeni yılla birlikte yürürlüğe girecek olan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV)  uygulamasının fiyatları daha da artıracağı düşüncesinin etkili olduğu tahmin ediliyor.

Yüksek kur nedeniyle durmadan artan araç fiyatları dahi otomotiv sektörüne olan yoğun talebi etkilememiş durumda. Zira alıcılar, 2017 yılına girilmesi ile birlikte bu fiyatları dahi bulamayacaklarını düşünüyorlar. Yeni yılla birlikte, Özel Tüketim Vergisi’nin emisyon ve aracın cinsine göre yeniden düzenleme kararının alınması, taşıt alacakları harekete geçirdi. Gelecek yıl taşıt almayı düşünenler dahi, şu anda ekonomik durumlarını zorlayarak, daha uygun fiyatlardan araç sahibi olabilmek adına harekete geçtiler. Bu durum da otomotiv sektörünü canlandırdı.

Hem Otomobil Fiyatları Hem Lastik Fiyatları Zamlandı!

Otomotiv sektörünün paydaşlarının düzenlediği yıl sonu kampanyaları da talebi artıran başka bir etken. Ayrıca Ekim- Kasım ayı itibari ile 2017 model araçların piyasaya çıkmaya başlaması da müşterileri cezbeden diğer bir olay. Firmaların yeni modellerine sahip olmak isteyen müşteriler yeni yılı beklemeden harekete geçtiler.

Bilindiği üzere kış ayları başlayan ülkemizde yasal olarak kış lastiği kullanmak mecburiyet arz ediyor. Kış lastiği kullanmayanları ise para cezası yaptırımı bekliyor. Gerek yasal zorunluluktan, gerek can ve mal güvenliğinden dolayı kış lastiği satışlarında da önemli ölçüde talep artışı yaşanmakta. Bu durum lastik üreticilerinin Türkiye distribütörlerini de memnun ediyor.

Ekim ayı başlangıcından itibaren hem otomotiv hem de lastik sektöründe fiyatlar belirgin bir şekilde arttı. Eylül ayında başlangıç fiyatı 45 bin Türk Lirası civarında olan B Segment bir aracın fiyatı Ekim ayı başında 50 bin Türk Lirası seviyesini dahi geride bıraktı. Yani aynı araç bir aylık zaman diliminde yüzde 12’lere varan oranda zamlanmış oldu.