Sanayicilerin Yüzü Tekrar Gülmeye Başlıyor!

2016 yılında gerçekleşen hain darbe girişimi sonrasında büyük bir sekteye uğrayarak düşüşe geçen sanayi üretimi, artışını hızlandırarak devam ettiriyor. Takvim etkisinden arındırılarak ortaya çıkartılan 2017 yılı Nisan ayı sanayi üretimi endeksinde yıllık bazda yüzde 6,7 oranında bir artış gerçekleşti.

Nisan ayında ortaya çıkan bu yükseliş, geride bıraktığımız 20 aylık süre zarfındaki en hızlı yükseliş olarak kayıtlara geçerken, 2015 yılının Ağustos ayından bu zamana kadar geçen süre zarfındaki en yüksek artış olduğu da kayıtlara geçti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre bakıldığında artış yüzde 6,7 oranında artış olu. Beklentiler, ekonomistlerin takvim etkisinden arındırılmış endeks için yüzde 3,9 olması halinde iken bu denli bir yükseliş olması ise piyasalarda olumlu bir ivmelenme yarattı.

2017’nin ilk üç ayında sırası ile yüzde 2,6, yüzde 1,0 ve yüzde 2,6 oranında artış gösteren sanayi endeksinin bu denli bir ivmelenmesi ve geçtiğimiz aya göre yüzde 2,3 oranında artış göstererek beklentilerin aşmasını sağladı.

Analistler ve ekonomistler tarafından yapılan açıklamada, geride bırakılan süreç içerisinde yaşanan hareketlenmelere oranla Nisan ayında meydana gelen bu sıçramanın Türkiye ekonomisinin toparlanma sürecinde önemli aşamalar kaydettiğini ortaya çıkartmış oldu.

Analistler, ikinci çeyreğe hızlı bir başlangıç yapan sanayi endeksinin, ikinci çeyreğe bu denli hızlı bir başlangıç yapmasının, yıllık büyüme tahmininin yüzde 4’e doğru yaklaşmasına ortam yaratacağını belirtti.