Sigorta Primi Neden Artar?

Sigorta yaptıran kişinin üzerine almış olduğu rizikoya karşı sigorta şirketine ya da teminat aldığı kuruluşa ödemiş olduğu tutara sigorta primi adı verilir.

Sigorta yaptırırken her iki taraf içinde bağlayıcı olan bu sigorta prim, sigorta sözleşmesin yer alan en önemli parçadır. Çünkü her ne kadar sözleşmede yer alan tüm maddeler yerine getirilmiş olsa dahi sigortayı yaptıran kişi tarafından prim ödenmediği takdirde, söz konusu olan sigorta ne yazık ki devreye giremez. Böylelikle sigorta yaptıran kişi de başına gelebilecek her türlü olumsuz durumdan sigortası ile korunamaz.

Ödenen sigorta primleri yaptırılan sigortanın türüne, farklı risk şartlarına, ihtiyaçlara ve poliçe dışında belirtilmiş olan şartlara göre artabilir ya da azalabilir.

Sigorta şirketleri, sigorta sahipleri tarafından ödenmiş olan bu primleri bir havuzda toplar ve gerçekleşen herhangi bir hasar halinde oluşan zararı birikmiş olan bu havuzdan karşılar. Eğer ki sigorta sahibine ait olan havuzda birikmiş parası, söz konusu olan hasar halinde ödenen teminatı karşılamazsa, bu gibi durumda sigorta sahibinden her sene için tahsil edilmiş olan sigorta priminde artış yaşanır.

Bunun yanı sıra başka faktörlerde sigorta prim tutarını etkileyebilir. Mesela kasko yaptırdığınızda ödemiş olduğunuz prim tutarı, aracınızın markasına, modeline, yaşına, sınıfına göre değişiklik gösterebiliyor. Eğer ki aracınızın yaşı fazlaysa oluşabilecek hasar oranı da fazla olacağından sigorta şirketi tarafından tahsil edilen prim tutarı da fazla olacaktır.

Yine zorunlu trafik sigortasında ödenen primlerde aracınızın plakasının bağlı olduğu ile, ticari ya da hususi amaçla kullanılacağına ya da otomobil, kamyon, minibüs gibi cinsine göre de artabiliyor ya da azalabiliyor.