Tavuk Eti Fiyatları Yükseldi

Türkiye İstatistik Kurumu‘nun verilerine göre TÜİK Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) madde sepetinde bulunan ortalama fiyatlara göre, 2016 yılında tavuk etinin kilo başı fiyatlarında Kurban sebebi ile eylül ve ekimde dönemlerinde azalma yaşanmıştı.

2016 yılının Ağustos ayı döneminde tavuk etinin kilo başı fiyatı 8,08 Türk Lirasıydı. Ancak Eylül ayı döneminde bu fiyatlarda düşüş yaşanmıştı. Söz konusu düşüş yüzde 7,7 oranında gerçekleşti ve 7,75 TL olarak piyasaya sürüldü. Ekim ayı döneminde ise yine yüzde 1,8 oranında düşüş yaşanan tavuk eti 7,3 Türk Lirasından piyasaya çıktı.

Ortalama fiyatlar baza alındığı zaman 2016 yılının temmuz ayında tavuk etinin kilo fiyatı 8,3 Türk Lirasıydı. 2017’nin aynı döneminde bu fiyat yüzde  20,5 oranında artış göstererek 10 Türk Lirasına çıktı. Yine aynı zamandaki koyun eti kilogram başı fiyatı yüzde 28,14’lük artış göstermesi ile birlikte 43,65 Türk Lirasına yükseldi. Benzer şekilde dana eti kilo başı fiyatı da yüzde  15,07 oranında artış göstererek 43,77 Türk Lirasına çıktı.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği (BESD-BİR) Başkanı Sait Koca, 2017’nin altı aylık döneminde tavuk eti piyasasının genişlediğini, o dönemde beyaz etin ihracatının yüzde 20 oranında yükseldiğini söyledi.

Kurban Bayramı tatilinden sonra okullarında açılacağını söyleyen Sait Koca, kurbanların kesilmesi ile birlikte vatandaşların dolaplarına etlerin gireceğini, bayramdan sonra bir süre tavuk eti satışlarında durulma olabileceğini, üretici firmaların ise bunu göz önünde bulundurarak gerekli önlemleri aldıklarını söyledi.