TCMB Faiz Kararı Sonrası Piyasalar Ne Durumda?

Dün (20.12.2016) toplanan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, aralık ayı itibariyle faizleri değiştirmeme kararı aldığını açıkladı. Piyasalarda TCMB’nin faiz kararı ile ilgili farklı tahminler bulunurken, genel kanı 25 baz puanlık faiz artırımı geleceği yönündeydi, lakin bu gerçekleşmedi.

Faizlerde herhangi bir değişikliğe gidilmemesine piyasalar farklı bir tepki vermedi. Merkez Bankası’ndan faiz artırım kararının gelmemesi durumunda Amerikan Doları’nın yukarı yönlü hareketine kaldığı yerden devam edeceğini tahmin eden ekonomistler ise kısa vadede yanılmış görünüyor. Merkez Bankası faizleri artırmamasına rağmen Türk Lirası dolar karşısında tutunmaya devam ediyor.

2017’de Faiz Artırımı Bekleniyor!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’ndan dün yapılan açıklamada; ekonominin 4. çeyrek itibariyle toparlanma emareleri vermeye başladığı belirtildi. Bu durum faizlerde değişikliğe gidilmemesine gerekçe olarak gösterildi. Ekonomistler, dün faizleri değiştirmeyen Merkez Bankası’nın 2017 yılında faiz artırmaya mecbur kalabileceğini düşünüyorlar. Bu durum öncelikle Fed politikalarına bağlı.

Ocak ayında koltuğunu devralacak olan Donald Trump’ın seçim vaatlerini gerçekleştirip gerçekleştirmemesine göre dünyada pek çok denge değişecek. Trump’ın vergileri kısıp kamu harcamalarında artışa gitmeyi vaat ettiği kampanya dönemindeki söylemlerini gerçekleştirip gerçekleştirmeyeceği merak konusu. Trump’ın icraatlarına göre ABD Merkez Bankası Fed’de tavır alacak. 2017’de 3 faiz artışı ön gören Fed, Trump’ın bahse konu politikalardan geri adım atması durumunda bu faiz artırımlarının en az birini yapmayabilir. Bu durumda Türk Lirası dolar karşısında değer kaybetmeye ara verebilir.

Pek çok finansal kurum tarafından gelecek yıl TL’deki kan kaybının süreceği tahmin ediliyor. Bu gerçekleşirse TCMB’de hızlı bir faiz artırım sürecine girebilir. Dün ki kararın ardından piyasalarda dolar ve Euro seviyelerini korurken, Borsa İstanbul’da ise yüzde 0,84 dolayında yukarı yönlü hareket izlendi. Altının onsu ise bin 135 dolar seviyesinde keskin hareketler yapmıyor.