Ticaret Bakanı Pekcan’dan Türkiye Ekonomisi Değerlendirmesi

NTV’ye katılan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Türkiye ekonomisi hakkında açıklamalarda bulundu. İhracatın ithalatı karşılama oranının sene sonunda yüzde 75 seviyelerinde olmasını beklediklerini söyleyen Pekcan, aynı zamanda net ihracatın büyümeye katkı vermesiyle dış ticaret açığının azalmasını beklediklerini söyledi.

İhracatta kasım dönemi sonunda toplamda 168 milyar dolar gelir elde ettiklerini söyleyen Pekcan, söz konusu rakamın Cumhuriyet tarihinin rekor seviyesi olduğunu, mevcut durumda hedeflere ulaşıldığını, bu saatten sonra ise sadece artı rakamlarına gelmesini beklediklerini, burada en önemli olan konulardan birinin ihracatın ithalatı karşılama oranı olduğunu, sene sonunda bunun yüzde 75 seviyelerinde olmasını beklediklerini, öncellikli hedefler arasında ise ihracat artışının sürekli olarak artış göstermesini olduğunu söyledi. Bu kapsamda da sektörel olarak çalışmalar gerçekleştirildiğini söyleyen Pekcan, ticaret savaşlarının olduğu dönemlerde ABD ile Çin arasında karşılıklı bariyerler konulduğunu, bu kapsamda da ithalatlarında azalma olacağını, ithalat kalemlerinde azalma olacağı söz konusu ürünleri dışardan temin edeceklerini, Türkiye olarak yapılan çalışmalar arasında bu pazarlarda yer alınıp alınmayacağı üzerine olduğunu söyledi.

Dünya Ticaret Örgütü istatistiklerine göre dünya ekonomisinin büyümesinin bu sene için yüzde 4,7 oranında olduğunu söyleyen Pekcan, bu oranın gelecek sene yüzde 3,9 oranında olmasının beklenildiğini, Türkiye ekonomisini etkileyecek olan konunun ise Avrupa’da meydana gelen büyümenin azalması olduğunu söyledi. Bunun haricinde Brecit sürecinin anlaşmalı bir süreç olmasını beklediklerini söyleyen Pekcan, bu kapsamda da doğru, ayakları yere basan politikalar üretmeye çalıştıklarını, son zamanlarda Avrupa’nın otomobil alımlarında önemli oranda düşüş olduğunu, hedefler belirlenirken tüm hususların ele alınması gerektiğini söyledi.