Tüketicinin Güveni Hızla Azalmaya Devam Ediyor!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) işbirliği ile gerçekleştirilen “tüketici eğilim anketi” sonuçları her ay kamuoyu ile paylaşılıyor. 2016’nın ilk yarısında yüzde 80’inin üzerinde olan “tüketici güven endeksi”, rutin şekilde azalarak yüzde 63 seviyesine kadar geriledi.

Kasım ayında gerçekleşen keskin düşüşle uzun zaman sonra yüzde 70’in altına inen endeks, yüzde 68,93 olarak gerçekleşmişti. Aralık ayında da düşmeye devam eden tüketici güven endeksi yüzde 8 oranında azalma göstererek yüzde 63,38 seviyesine indi.

Hane Halkı Maddi Durumunun Daha da Kötüleşmesini Ön Görüyor!

Önümüzdeki 12 aylık dönemde hanenin maddi durumunun beklentisini ölçen endekste de kasım ayına göre yüzde 4,1 oranında azalma yaşandı. Endeks Aralık ayında 85,40 olarak gerçekleşti. Bu azalış halkın önümüzdeki 1 yıllık süreçte maddi durumunun daha da kötüleşeceğini tahmin ettiğini belirtiyor.

Gelecek 12 aylık dönemde genel ekonomik durumun daha iyi olacağı yönünde beklentisi olan tüketicilerin sayısını belirten endeks Kasım ayında 95,06 düzeyindeydi. Bu endekste de yüzde 9,5 oranında azalma yaşandı ve Aralık ayında gelecek yıldaki ekonomik durumla ilgili olumlu beklentiye sahiplerin endeksi 86,02’ye indi. Yani iyimser ekonomik durum beklentisi içerisinde olanlar yaklaşık yüzde 10 azaldı.

Endekslerde en keskin düşüş tasarruf etme ihtimalinde görüldü. Tasarruf etme ihtimali endeksi yüzde 17,9 oranında geriledi. Kasım ayında 20,33 olan endeks, Aralık ayında 16,68 seviyesine indi. Geçtiğimiz ay; gelecek 12 aylık dönemde tasarruf edebileceğine inananların oranı, bu ay yaklaşık yüzde 18 dolayında azaldı. Bu düşüş gösteriyor ki; halk gelecek 1 yıllık zaman diliminde tasarruf edebileceğine olan inancını her geçen ay biraz daha kaybediyor.